Bagi manusia yang mempunyai kelebihan melakukan sesuatu yang di luar tahap keupayaan biasa boleh dikategorikan sebagai manusia luar biasa. Berikut merupakan antara etnik di seluruh dunia yang mempunyai kelebihan luar biasa.

4Orang Bajau Handal Menyelam

via The News

Etnik Bajau dikatakan mampu berada dalam air sama seperti kita yang berdiri di atas daratan. Untuk membolehkan mereka menyelam dengan baik, orang Bajau akan memecahkan gegendang telinga mereka pada usia muda bagi mengelakkan rasa sakit yang akan dirasai semasa di dalam air.

Apa yang unik, semuanya dilakukan tanpa menggunakan peralatan moden yang biasa digunakan penyelam lain.

IKLAN

3Orang Kerdil Di Ecuador Kebal Kanser

via Bio Legend

Kumpulan komuniti yang menetap di Ecuador ini mempunyai penyakit yang dikenali sebagai sindrom Laron dan tubuh mereka tidak mempunyai kebolehan untuk menukarkan sel-sel sihat kepada sel kanser.

Disamping itu juga, tubh mereka lebih sensitif terhadap insulin sekaligus menyukarkan mereka terkena penyakit diabetis.

2Orang Kalenjin Pakar Lari Jarak Jauh

via The Kenya Experience

Tinggal di kawasan tanah tinggi mengakibatkan tubuh etnik Kalenjin yang menetap di Lembah Great Rift, Kenya kekurangan oksigen dan membuatkan tubuh mereka lebih aktif untuk menghasilkan oksigen.

Atas sebab itulah etnik Kalenjin mempunyai kemampuan untuk berlari jarak jauh lebih lama dan dalam masa yang lebih pantas sehingga seringkali memenangi kutipan pingat di sukan Olimpik.

1Orang Sherpa Hebat Mendaki

via Tronto

Apa yang membezakan etnik Sherpa di Nepal dengan pendaki lain adalah tubuh mereka yang sudah dibiasakan hidup dalam suasana kurang oksigen pada ketinggian lebih 8,000 kaki yang dipercayai sudah diwarisi sejak 6,000 tahun dahulu.

Mereka mempunyai kebolehan untuk menghasilkan tenaga dalam keadaan kurang atau ketiadaan oksigen dengan lebih berkesan berbanding manusia biasa.

Jadi kita patut berbangga kerana Malaysia juga mempunyai kumpulan etnik yang hebat dan luar biasa setaraf dengan etnik di luar sana.