Bercukur adalah satu kemestian bagi lelaki pada masa kini. Sebilangan besar lelaki mula menyedari pentingnya menjaga diri sendiri, termasuk dengan tidak membiarkan misai atau janggut tumbuh secara tidak teratur.

Berbagai pilihan alat pencukur atau shaver yang dilihat berada di pasaran, salah satunya adalah mesin pencukur dari Philips. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan ketika memilih alat pencukur.

IKLAN

3Melindungi Kulit Wajah Yang Sensitif

Perkara pertama yang perlu dipertimbangkan semasa memilihalat pencukur adalah kemudahan dan keselamatannya. Jangan biarkan anda memilih alat pencukur yang menjadikan kulit anda mudah teriritasi, lebih-lebih lagi jika anda mempunyai kulit wajah yang sensitif.

Philips menyediakan pelbagai alat pencukur dengan pisau cukur yang berbeza. Semua jenis bilah direka untuk keselesaan dan keselamatan pengguna. Sebagai contoh, Philips Shaver Series 1000 mempunyai Teknologi Skin Guard.

Dengan teknologi Skin Guard, Philips Shaver Series 1000, ia melindungi wajah anda. Reka bentuk pisau cukur bulat ini dikatakan dapat melindungi kulit wajah semasa bercukursehingga berbagai jenis risiko, seperti luka atau gatal-gatal kulit. Malah ia terdiri daripada 27 bilah pengasah diri tetap tajam dan mencegah dari ketidakselesaan pada kulit.

2Sumber Tenaga

Secara amnya, alat pencukur boleh didapati dalam beberapa jenis sumber kuasa, antaranya rechargeable batterydry battery, ataupun AC rechargeable. Kesemua sumber tenaga ini mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing, bergantung pada keperluan anda.

Sekiranya anda jenis tak selalu duduk rumah atau gemar travel, pilih alat pencukur yang dry battery. Contohnya, produk Philips Shaver Series 1000, yang baterinya mudah diisi semula jika habis.

Anda boleh bercukur tanpa wayar selama 45 minit dari selepas cas selama 1 jam. Pencukur ini hanya berfungsi dalam mod tanpa wayar.

1Bercukup basah atau kering?

Tak kiralah jika anda mahu bercukup pada kulit wajah atu kering, sebaiknya anda memilih yang tahan air atau basah. Seperti Philips Shaver Series 1000, ia mudah untuk dibersihkan selepas guna.

Philips Shaver Series 1000  memiliki perlindungan IPX7 tahan air. Anda boleh bersihkan menggunakan air di bawah paip. IPX7 bermaksud bahawa pencukur boleh tenggelam dalam 1 meter air hingga 30 minit.

Nah, setelah membaca tips di atas, anda tidak lagi keliru memilih shave yang betul, bukan?

IKLAN

Philips Shaver Series 1000 boleh didapati di Malaysia, dan tak mahal pun, ia serendah RM149. Pembelian boleh dibuat menerusi laman rasmi Philips ini.