Mulai esok (22 Oktober), PERKESO akan menawarkan ujian Covid-19 percuma kepada kepada pencarum-pencarum yang kena bekerja di pejabat masing-masing.

Program aringan Prihatin (PSP) akan tersedia untuk majikan di negeri-negeri di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) mencakupi Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Sabah dan Labuan. Pencarum yang pernah menjalani saringan PSP sebelum ini turut boleh menjalani semula saringan tersebut.

IKLAN
Foto: Astro Awani

Sekiranya anda adalah majikan, anda ingin memastikan anda layak untuk pemeriksaan percuma ini dengan memenuhi syarat di bawah:

  • Buat temu janji untuk pemeriksaan pekerja anda.
  • Hubungi panel perkhidmatan PERKESO dengan merujuk Direktori Panel Perkhidmatan di laman web PERKESO.
  • Isi borang ini dan hantarkan ke panel perkhidmatan untuk tujuan saringan tersebut. Saringan melalui panel perkhidmatan ini adalah PERCUMA dan  ditanggung sepenuhnya oleh PERKESO.

Walau bagaimanapun, ujian ini hanya percuma apabila dilakukan di 14 klinik yang ditetapkan oleh PERKESO.

Sekiranya majikan lebih suka pekerja mereka diuji di klinik lain, subsidi sebanyak RM150 bagi setiap pekerja akan diberikan tetapi majikan harus mengemukakan permohonan untuk Subsidi Pemeriksaan Covid-19 terlebih dahulu. Mereka juga perlu membayar kos terlebih dahulu dan menunjukkan resit, serta nama pekerja sebelum mereka mendapat subsidi dari PERKESO.

Sebelumnya, Menteri Pertahanan, Ismail Sabri mengumumkan bahawa pekerja dari sektor swasta dan awam di industri terpilih di zon merah di kawasan PKPB diperintahkan untuk bekerja dari rumah. Mereka yang harus bekerja mesti menjalani ujian saringan tetapi kos akan ditanggung oleh PERKESO mengikut terma dan syarat tertentu.