Meskipun semalam angka jangkitan wabak COVID-19 dalam negara menyaksikan sedikit penurunan namun bagi beberapa buah negeri kes terus mencatatkan peningkatan dan ada diantaranya turut mewujudkan kluster terbaharu.

Selangor Catat Peningkatan Kes

Antara ‘tumpuan’ kes yang dilaporkan kini adalah di negeri Selangor dan Sabah yang mana hampir kesemua daerahnya telah menjadi kawasan merah (red zone). Dalam pada itu, bagi daerah Petaling yang mencatatkan antara kes tertinggi di Selangor terus merekodkan kes terbaharu di beberapa kawasan khususnya pusat membeli belah dan juga kawasan perumahan.

IKLAN

Kes Terbaru Di Seksyen 7 Shah Alam

Selepas enam buah kawasan perumahan di Shah Alam, terbaru sebuah lagi kawasan perumahan dilaporkan mempunyai kes terbaru malam tadi. Menerusi laporan BERNAMA, pesakit berumur 31 tahun itu telah menetap di Apartment Kristal, Seksyen 7 Shah Alam dan disahkan positif COVID-19 hasil ujian swab yang dilakukan di sebuah hospital swasta di Shah Alam. Difahamkan dia kini dirawat di Hospital Sungai Buloh.

“Pengesanan kes positif di lokasi itu telah disahkan oleh Kementerian Kesihatan. Ujian saringan pertama ke atas kesemua kontak rapat pesakit berkenaan didapati negatif dan kini sedang menjalani kuarantin kendiri selama 14 hari di kediaman masing-masing.

“Pihak pengurusan Pangsapuri Kristal Heights akan menutup sementara kemudahan bersama di kediaman berkenaan termasuk dewan serba guna, taman permainan, gimnasium dan kolam renang hingga suatu tarikh yang akan dimaklumkan kelak,” demikian menurut kenyataan tersebut

SOGO i-City Ditutup Sementara Waktu 

Dalam perkembangan lain, pusat membeli-belah Central i-City Shah Alam semalam turut mengesahkan bahawa terdapat satu kes dilaporkan oleh penyewa mereka, Sogo Shah Alam. Difahamkan, pekerja tersebut tidak menghadiri kerja sejak 16 Oktober lalu dan kini dirawat di sebuah hospital kerajaan.

Dengan itu, SOGO turut mengumumkan penutupan operasi mereka serta merta berkuatkuasa semalam sehingga 30 Oktober ini bagi kerja-kerja sanitasi dan kesemua pekerja mereka diarahkan untuk membuat ujian pemeriksaan COVID-19.

Berikut adalah kawasan perumahan dan kawasan tumpuan di Shah Alam yang sudah merekodkan kes positif COVID-19 dalam premis mereka

  1. i-Soho, i-City Shah Alam
  2. Menara U2, Seksyen 13 Shah Alam
  3. Pangsapuri De Palma, Setia Alam, Shah Alam
  4. Apartment De Bayu, Setia Alam, Shah Alam
  5. Apartment Seri Baiduri, Setia Alam, Shah Alam
  6. Apartment Seri Intan, Setia Alam, Shah Alam
  7. Apartment Kristal Seksyen 7, Shah Alam
  8. Central i-City Shah Alam
  9. Setia City Mall