Semalam Huawei melancarkan kacamata pintarnya dengan harga €299 atau sekitar RM1,463 di di Songshan Lake, Chine. Apa kelebihannya?

Cermin mata pintar ini adalah hasil kolaborasi Huawei dengan Gentle Monster yang bernama Huawei x Gentle Monster Eyewear II. Pada penampilan tidak ada perbezaan seperti cermin mata biasa. Namun kami tertarik dengan reka bentuk bingkai yang elegan.

Casingnya juga mendapat perhatian. Diilhamkan oleh beg tangan wanita yang sedang tren pada tahun 2020, permukaannya dibuat lembut dan tidak hanya berfungsi sebagai tempat penyimpanan cermin mata. Casing ini digunakan untuk mengecas semula cermin mata.

IKLAN

Kaca mata pintar ini juga dilengkapi dengan dual speaker yang lebih besar dan lebih ramping, namun menawarkan suara yang imersif saat mendengarkan musik atau bermain game. Menariknya, peranti ini memiliki teknologi noise cancellation yang mampu menghindari kebisingan suara dan memastikan perlindungan privasi selama bermain musik atau panggilan telefon.

Huawei juga menyediakan pengesanan penggunaan automatik. Muzik akan berhenti secara automatik apabila pengguna menanggalkan cermin mata, dan akan disambung semula setelah meletakkannya kembali dalam masa tiga minit.

Gentle Monster – HUAWEI Eyewear II tidak hanya berfungsi sebagai aksesori saja, namun juga sebagai alat untuk meningkatkan kemudahan dan keselesaan dalam berkomunikasi. Siri Eyewear II menandakanera baru di mana lebih ramai orang akan memakai kacamata pintar dan moden.