Ada banyak lagi negara lain yang mengamalkan dasar pelaksanaan cuti umum yang jauh lebih banyak dari kita. Tak percaya? Memang benar. Berikut adalah senarai negara-negara di dunia yang paling banyak memberikan cuti kepada rakyatnya menurut World Atlas.

5Thailand (17 hari)

via The Culture Trip

Thailand menitik beratkan sambutan untuk masyarakat Buddha dalam kalendar cuti mereka. Hampir setiap perayaan di Thailand akan disambut seperti tahun baru, hari Chakri dan sambutan paling besar adalah hari festival Songkran di mana kebanyakan keluarga akan berkumpul.

IKLAN

4China (17 hari)

via Money Inc

Dengan 17 hari cuti awam seluruh negara, masyarakat China mengadakan dua sambutan tahun kalendar baru dan tahun baru mengikut kalendar Cina. Pelbagai festival dirayakan seperti Dragon Boat Festival dan hari Ching Ming untuk memperingati orang tua mereka dengan membersihkan kawasan kubur dan menghadiahkan barang-barang di kubur nenek moyang bagi memperingati dan membalas jasa.

3Filipina (18 hari)

via Ipollo

Filipina juga tidak kurang hebatnya dalam memberikan cuti kepada rakyat mereka yang bekerja. Menurut World Atlas, Filipina mengamalkan pemberian cuti kepada rakyat mereka atas sebab kewujudan masyarakat pelbagai etnik di negara tersebut.

2India (21 hari)

via Stackpath

Dengan bilangan masyarakat yang majmuk, ini menjadikan India antara negara yang mempunyai cuti yang paling banyak. Di negara ini juga mereka meraikan pelbagai perayaan seperti hari pekerja, hari kemerdekaan dan hari meraikan Mahatma Gandhi.

1Sri Lanka (25 hari)

via Culturas

Dengan masyarakat majmuk yang mengamalkan kepelbagaian bangsa dan agama seiras dengan Malaysia, terdapat banyak keperluan untuk mewujudkan cuti-cuti khas. Di negara ini, setiap perayaan yang disambut oleh setiap bangsa dan agama akan daraikan. Sebab itulah negara ini merupakan salah satu negara yang mempunyai cuti paling banyak.

Jadi di sini anda dapat lihat masih banyak lagi negara yang mempunyai cuti lebih dari Malaysia. Semakin majmuk masyarakat dalam sesebuah negara, maka makin banyaklah cuti yang perlu ada.