Jom Lihat Negara Yang Mempunyai Cuti Paling Banyak Di Dunia Dalam Masa Setahun

Mesti Baca

Masih Bebas & Dituduh Bersembunyi, Nur Sajat Beri Respon Mengejutkan!

Ketika semua media arus perdana melaporkan bahawa usahawan, Nur Sajat diburu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), lain pula berlaku...

Cardi B Kongsi Dedah Alasan Nekad Buat Pembedahan Plastik

Cardi B menyatakan bahawa beliau berasa sangat yakin setelah menjalani pembedahan plastik. Rapper wanita yang menjalani prosedur implan payudara...

Menyelerakan! Elyana Kini Jalankan Perniagaan Berasaskan Sambal Masakan

Meskipun rata-rata peminat sedia maklum bahawa penyanyi Elyana merupakan seorang pesakit kanser yang kini telah berada di tahap empat,...

Ada banyak lagi negara lain yang mengamalkan dasar pelaksanaan cuti umum yang jauh lebih banyak dari kita. Tak percaya? Memang benar. Berikut adalah senarai negara-negara di dunia yang paling banyak memberikan cuti kepada rakyatnya menurut World Atlas.

Thailand (17 hari)

via The Culture Trip

Thailand menitik beratkan sambutan untuk masyarakat Buddha dalam kalendar cuti mereka. Hampir setiap perayaan di Thailand akan disambut seperti tahun baru, hari Chakri dan sambutan paling besar adalah hari festival Songkran di mana kebanyakan keluarga akan berkumpul.

China (17 hari)

via Money Inc

Dengan 17 hari cuti awam seluruh negara, masyarakat China mengadakan dua sambutan tahun kalendar baru dan tahun baru mengikut kalendar Cina. Pelbagai festival dirayakan seperti Dragon Boat Festival dan hari Ching Ming untuk memperingati orang tua mereka dengan membersihkan kawasan kubur dan menghadiahkan barang-barang di kubur nenek moyang bagi memperingati dan membalas jasa.

Filipina (18 hari)

via Ipollo

Filipina juga tidak kurang hebatnya dalam memberikan cuti kepada rakyat mereka yang bekerja. Menurut World Atlas, Filipina mengamalkan pemberian cuti kepada rakyat mereka atas sebab kewujudan masyarakat pelbagai etnik di negara tersebut.

India (21 hari)

via Stackpath

Dengan bilangan masyarakat yang majmuk, ini menjadikan India antara negara yang mempunyai cuti yang paling banyak. Di negara ini juga mereka meraikan pelbagai perayaan seperti hari pekerja, hari kemerdekaan dan hari meraikan Mahatma Gandhi.

Sri Lanka (25 hari)

via Culturas

Dengan masyarakat majmuk yang mengamalkan kepelbagaian bangsa dan agama seiras dengan Malaysia, terdapat banyak keperluan untuk mewujudkan cuti-cuti khas. Di negara ini, setiap perayaan yang disambut oleh setiap bangsa dan agama akan daraikan. Sebab itulah negara ini merupakan salah satu negara yang mempunyai cuti paling banyak.

Jadi di sini anda dapat lihat masih banyak lagi negara yang mempunyai cuti lebih dari Malaysia. Semakin majmuk masyarakat dalam sesebuah negara, maka makin banyaklah cuti yang perlu ada.

Terkini

Dahsyat! 4 Item Ini Habis Dijual Setelah Digunakan Oleh Rosé Blackpink

Sebut sahaja BLACKPINK, sudah tentu membayangkan sebuah kumpulan K-Pop wanita yang sangat terkenal sehingga peringkat antarabangsa. Apa sahaja yang...

Artikel Berkaitan