Diam-diam rupanya Huawei telahpun melancarkan peranti baru yang termasuk dalam barisan kelas menengah. Hari ini, 30 Oktober 2020, Huawei mengumumkan telefon pintar terbarunya dalam siri Y, iaitu Huawei Y7a.

Telefon pintar ini dilengkapi dengan skrin LCD berukuran 6.67 inci FullHD +, sangat luas ya! Di depannya, terdapat lubang punch-holes di tengah atas untuk kamera selfie 8MP.

IKLAN

Sementara dibahagian belakang, anda akan dapat lihat  kamera utama 48M. Kamera digabungkan dengan unit sensor ultrawide 8MP, makro 2MP dan sensor kedalaman 2MP.

Di bahagian dalam peranti, Huawei Y7a membawa SoC  Kirin 710A  yang dipasangkan dengan RAM 4GB. Telefon pintar ini menggunakan EMUI 10.1 berasaskan Android 10 tanpa perkhidmatan Google.

Selain itu, terdapat juga pembaca cap jari sisi, bicu fon kepala 3.5mm,  jack headphone 3,5 mm, port USB-C, dan bateri 5,000 mAh dan pengecasan pantas 22.5W.  Bermakna telefon pintar ini mampu ditonton secara terus dalam dua jam main balik video dengan pengecasan hanya 10 minit.

Mengenai harganya, Huawei Y7a berharga RM799  untuk varian 128GB. Peranti ini akan mula dijual di Malaysia mulai 30 Oktober dengan pilihan tiga warna. Bermula dari Midnight Black, Crush Green, dan Blush Gold.