Siapa Sangka, Pendakwah Ini Bekas Ahli Kumpulan Band Sheila on 7

361

Kerjaya Saktia Ari Seno atau Sakti bekas kumpulan band Sheila on 7 di industri muzik Indonesia pernah melonjak naik pada tahun 1999 melalui album sulung di bawah naugan Sony Music Indonesia. Album sulung Sheila pada 7 melahirkan hits termasuk “Kita”, “Dan”, dan “Anugerah Terindah Yang Pernah Saya Miliki.”

IKLAN

Kemudian Sakti membuat keputusan yang mengejutkan. Dia menarik diri dari dunia muzik pada tahun 2006. Semasa hijrahnya, Sakti  menukar namanya menjadi Salman Al Jugjawy. Selepas 14 tahun, pasti ramai tidak dapat mengenalinya?

Sejak berpindah dan menukar namanya, Sakti telah berusaha mengikut sunnah Nabi. Salah satunya dalam mengenai pakaian. Dia juga membuka perniagaan Al Jugjawy, salah satunya adalah mengeluarkan koleksi jubah.

Jubah putih yang dipakainya dalam foto ini adalah salah satu koleksi yang dipamerkan oleh Sakti di akaun Instagramnya yang kini diikuti oleh 109 ribu orang.

Sejak mendalami ilmu agama dan mengamalkan sunnah, Sakti menyimpan janggut/jambang dan memakai penutup kepala. Semakin dia belajar, pemuzik itu cuba menjadi lebih rendah hati.

Melalui akaun Instagram, Saktimemperkenalkan Al-Jugjawy Farm, sebuah perniagaan ternakan. Mengintip beberapa foto dan videonya, Al-Jugjawy Farm mengusahakan kambing dan lembu.

Di sini juga, beliau menjalankan perniagaan madu premium A di bawah naungan Al-Jugjawy Food and Herbals. Secara tak langsung kini beliau usahawan yang berjaya. Peternakan yang dikembangkan oleh Sakti digunakan sebagai media untuk mengajar pengetahuan agama. Dia menjelaskan jenis binatang korban yang digunakan Nabi pada zamannya.