Persatuan Pempamer Filem Malaysia (MAFE) telah mengambil keputusan untuk menghentikan sementara operasi di semua pawagam di seluruh Malaysia. Mulai November 2020, setiap pawagam akan menghentikan penayangan filem.

Persatuan itu mengatakan bahawa ini adalah langkah kolektif yang dipersetujui oleh industri secara keseluruhan. Dan keputusan itu dibuat berikutan pelaksanaan PKPB dan merupakan langkah bagi mengawal penularan pandemik COVID-19 yang kelihatan kembali memuncak sejak kebelakangan ini.

IKLAN

Kekurangan pelancaran filem terbaru dalam waktu terdekat juga merupakan faktor yang dipertimbangkan oleh persatuan untuk membuat keputusan.

Sementara itu, GSC Cinemas dan TGV Cinemas di twitter telah mengumumkan akan ditutup sementara berkuat kuasa bermula 2 November sehingga tarikh yang akan diberitahu kelak.

“Tindakan ini cuma sementara dan kita akan ikuti perkembangan semasa COVID-19 sebelum pengumuman untuk membuka semula pawagam dibuat,” menurut kenyataan tersebut.

MAFE juga mengatakan bahawa penutupan sementara pawagam Malaysia ini juga perlu untuk pemeliharaan jangka panjang mereka. Persatuan itu juga mengatakan bahawa menutup dan membuka semula pawagam membuatkan kos menjadi lebih tinggi. Penutupan ini menunjukkan bahawa membiarkannya terbuka akan memakan kos yang tinggi daripada menutupnya sementara  buat masa ini.

Sumber: GSC / FacebookTGV / Facebook