Tiada Lagi Gedung Beli-Belah Robinsons di Malaysia Selepas Ini

Mesti Baca

Masih Bebas & Dituduh Bersembunyi, Nur Sajat Beri Respon Mengejutkan!

Ketika semua media arus perdana melaporkan bahawa usahawan, Nur Sajat diburu Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), lain pula berlaku...

Cardi B Kongsi Dedah Alasan Nekad Buat Pembedahan Plastik

Cardi B menyatakan bahawa beliau berasa sangat yakin setelah menjalani pembedahan plastik. Rapper wanita yang menjalani prosedur implan payudara...

Menyelerakan! Elyana Kini Jalankan Perniagaan Berasaskan Sambal Masakan

Meskipun rata-rata peminat sedia maklum bahawa penyanyi Elyana merupakan seorang pesakit kanser yang kini telah berada di tahap empat,...

Tiada lagi gedung beli-belah Robinsons selepas ini di Malaysia. Terkini, menerusi laporan dari Bernama, dua gedung beli-belah mereka di Malaysia akan memulakan proses pembubaran berikutan ketidakmampuannya untuk meneruskan operasi kerana permintaan yang lemah.

Difahamkan, gedung serbaneka ini turut mengalami kesan dari pendemik Covid-19 terhadap penjualan di gedung berbanding jualan dalam talian.

Robinsons, The Shoppes di Four Seasons Place

Robinsons, The Gardens Mall

Menurut Pengurus Besar Kanan Robinsons Danny Lim, dia mengakui permintaan untuk konsep gedung serbaneka telah menyusut dengan ketara dengan laporan menunjukkan kemerosotan dalam jualan runcit, mencatatkan kadar pertumbuhan negatif 8.5 peratus di Malaysia untuk suku pertama 2020 berbanding tempoh yang sama setahun lepas.

Selain di Malaysia, gedung Robinsons di Singapura juga berdepan nasib yang sama di mana proses pembubaran akan dilakukan. Untuk info, terdapat dua gedung beli-belah di Kuala Lumpur iaitu di The Gardens Mall dan The Shoppes di Four Seasons Place.

Dipetik dari BH Online, para pekerja di Robinsons sudah dimaklumkan hal ini dari pihak pengurusan dan pembubar mengenai, semalam. Mereka diberi jaminan bahawa pembubar akan berusaha memaksimumkan pulangan kepada pemiutang, termasuk kakitangan.

Pengurusan Robinsons turut memberi jaminan bahawa kakitangan disokong dengan bayaran, menepati undang-undang pembubaran.

Terkini

Dahsyat! 4 Item Ini Habis Dijual Setelah Digunakan Oleh Rosé Blackpink

Sebut sahaja BLACKPINK, sudah tentu membayangkan sebuah kumpulan K-Pop wanita yang sangat terkenal sehingga peringkat antarabangsa. Apa sahaja yang...

Artikel Berkaitan