Shah Rukh Khan adalah bintang Bollywood yang terkenal. Terdapat hampir 80 filem yang dibintangi oleh beliau. Kebanyakkan filem yang dilakonkan oleh Shah Rukh Khan memang akan mencetuskan fenomena dan jadi hits.

Mungkin ramai yang tak tahu, sebenarnya Shah Rukh Khan telah menolak tawaran filem Bollywood yang ternyata menjadi filem box office dan dingati sampai sekarang. Nak  tahu filem, jom Murai MY kongsikan.

IKLAN

1Munnabhai M.B.B.S

Bersama Arshad Warsi, Boman Irani, Gracy Singh, Sanjay Dutt tampil dengan baik dalam filem Munnabhai M.B.B.S. yang dikeluarkan pada tahun 2003. Tetapi nampaknya, peranan yang dimainkan oleh Sanjay pernah ditawarkan kepada Shah Rukh Khan. Tetapi Shah RUkh Khan itu tidak dapat mengambil filem itu kerana masalah kesihatan.

2Kaho Na Pyaar Hai

Sebelum dilakonkan oleh Hrithik Roshan, peranan Rohit Chopra dalam filem Kaho Na Pyaar Hai (2000) pada asalnya ingin ditawarkan kepada Shah Rukh Khan. Tetapi Hrithik berpendapat bahawa Bollywood harus melahiran wajah baru kerana Shah Rukh Khan telah membintangi banyak filem. Tetapi ternyata pada tahun yang sama, SRK muncul dalam filem Mohabbatein dan Josh.

3Lagaan

Selepas Kaho Na Pyaar Hai, Shah Rukh Khan juga menolak filem Lagaan yang pernah mendapat pencalonan di Oscar. Pengarah filem, Ashutosh Gowariker mahu Shahrukh Khan melakonkan watak Bhuvan yang dilakonkan oleh Amir Khan yang ternyata membuka jalan kejayaan dalam karier Aamir.

4Rang De Basanti

Rang De Basanti yang dikeluarkan pada tahun 2006, sudah pasti merupakan salah satu filem Bollywood yang paling legenda. Aamir Khan bersama Sharman Joshi, R. Madhavan, Kunal Kapoor hingga Soha Ali Khan berjaya menunjukkan prestasi yang baik. Tetapi siapa sangka, peranan yang dimainkan oleh R. Madhavan yang merupakan juruterbang Tentera Udara pada mulanya ditawarkan kepada Shah Rukh Khan. Tetapi Shah Rukh Khan menolak kerana dia tidak mahu memainkan pelakon pembantu untuk Aamir Khan.

5Slumdog Millionaire

Filem yang diarahkan oleh Danny Boyle, adalah filem Bollywood bersejarah yang memenangi lapan  anugerah di Academy Awards. Anil Kapoor berperanan sebagai Prem Kumar, hos yang mengendalikan rancangan kuiz.

Anil semestinya mengucapkan terima kasih kepada Shah Rukh Khan atas penghargaan ini. Kerana sebelumnya, peranan itu ditawarkan kepada Shah Rukh Khan. Danny pergi ke Mannat untuk menemui Shah Rukh Khan, tetapi SRK tidak muncul dan filem itu akhirnya ditawarkan kepada Anil Kapoor.

6Jodhaa Akbar

Gowariker mempunyai keinginan untuk bekerja dengan Shah Rukh Khan dan menawarkannya peranan dalam filem Jodhaa Akbar. Tetapi pelakon berusia 54 tahun itu menolak kerana dia tidak menyukai set itu dan pada masa yang sama, dia ingin menghabiskan masa bersama keluarganya. Akhirnya Hritik Roshan telah mendapat watak Akbar sementara Aishwarya Rai sebagai Jodhaa.

IKLAN

7Endhiran

Filem ini, yang dirilis pada tahun 2010, mungkin kelihatan mengejutkan. Sebabnya, Shah Rukh Khan dilaporkan meninggalkan lokasi penggambaran untuk filem Endhiran atau Robot kerana dia ingin membuat beberapa perubahan dalam skrip, tetapi ideanya ditolak oleh pengarah, S Shankar.

Sebab lain untuk penolakan ini adalah kerana Shankar mahu grafik filem dibuat oleh studio Hollywood Stan Winston, sementara Shahrukh Khan mahu Red Chillies VFX mengambil pekerjaan itu.

83 Idiots

Shah Rukh Khan pada 2016 tidak menerima tawaran filem ikonik dari pengarah Hirani. Penolakan itu disebabkan oleh masalah jadual. SRK sebelum ini ditawarkan watak Rancho yang akhirnya dilakonkan dengan baik oleh Amir Khan.

Memang, pada tahun 2009, Shah Rukh Khan mengambil dua filem, yaitu Billu yang dihasilkan olehnya, yang dibintangi oleh Irrfan Khan dan Lara Dutta, sementara yang lain, Luck By Chance, dan kedua-dua filem itu tidak dimainkan sepenuhnya oleh Shah Rukh Khan.