Berita sedih itu kembali dari dunia hiburan. Pelakon James Bond, Sean Connery, meninggal pada usia 90 tahun di Bahama.

Selama berpuluh-puluh tahun karier lakonannya, Connery telah memenangi banyak anugerah termasuk Oscar, Bafta dan Golden Globes. Namun, Connery tidak mencapai kejayaan ini dengan serta-merta. Dia mengakui bahawa dia telah menjalani kehidupan yang sangat sukar sebelum namanya dikenali sebagai salah satu pelakont ersohor di dunia.

IKLAN

Dipetik dari BBC, pada usia 9 tahun, Sean Connery mendapat pekerjaan menghantar susu dengan kereta kuda selama empat jam sebelum dia pergi ke sekolah. Malah, Connery juga bekerja di sebuah kilang yang membuat kasut ketika berusia 12 tahun.

Dalam temu bual beberapa tahun yang lalu, Connery mengatakan bahawa zaman kanak-kanak hingga remaja adalah fasa paling sukar dalam hidupnya. Malah, dia mengakui bahawa mandi adalah sesuatu yang istimewa baginya pada masa lalu.

Connery berkongsi bahawa dia juga pernah bekerja dalam pembuatan keranda, dan juga sebagai ahli bina badan. Bina badan secara tidak langsung membawa kepada lakonan. Pada tahun 1953, dia dan seorang rakan pergi ke London untuk memasuki pertandingan Mr. Universe.

Sejak dari itu, dia mula terjun dalam bidang lakonan dan  namanya segera melonjak setelah terpilih untuk melakonkan watak seorang perisik Inggeris yang pintar, James Bond, dalam filem “Dr. No” yang dirilis pada tahun 1962. Filem ini kemudian berlanjutan selama enam sekuel.