Bekas pelakon dan ahli politik, Dira Abu Zahar kini bergelar ‘Datuk’ setelah menjadi antara 298 individu menerima Darjah, Bintang dan Pingat Kebesaran pada sesi akhir Istiadat Penganugerahan Darjah, Bintang dan Pingat Kebesaran Negeri Melaka.

Dira atau nama sebenarnya Khaidiriah binti Abu Zahar, 36 menerima gelaran sempena Sambutan Hari Jadi Ke-71 Tuan Yang Terutama Tun Seri Setia (Dr.) Mohd Ali Mohd Rustam di Balai Istiadat Seri Negeri, hari ini.

IKLAN

Sebagai info, Dira dahulu merupakan seorang pelakon,pengacara dan kini aktif dalam dunia politik. Dira pernah menjadi pengacara di rancangan televisyen Fulus Mania, dan Melodi.

Beliau telah membintangi beberapa buah filem seperti Untuk Tiga Hari, Chow Kit, Kil, Lari, dan Longkai. Dira membintangi bersama Aiman Hakim Ridza dan Emma Maembong dalam filem Kimchi Untuk Awak arahan Michael Ang, yang ditayangkan pada Mac 2017.

Mengikut jejah langkah bapanya, bekas Ketua Menteri Melaka kelapan, Datuk Seri Abu Zahar Haji Isnin menceburi bidang politik, Dira menyertai Puteri UMNO dengan menjawat jawatan sebagai Exconya dari 2015 hingga 2018. Tahniah Datuk Dira!