Yahoo, sebuah syarikat internet yang terkenal dengan enjin carian, e-mel, dan perkhidmatan direktori yang popular baru-baru ini melancarkan jenama telefon pintar pertama mereka.

Ia adalah Yahoo Mobile ZTE Blade A3Y, telefon bimbit entry-level terbaru ZTE ini sudah dilengkapi dengan kad SIM Mobile Yahoo, bersama dengan pelbagai aplikasi Yahoo, seperti Yahoo Mail, Yahoo News, Yahoo Sports, dan Yahoo Weather. Berdasarkan reka bentuk, Yahoo Mobile ZTE Blade A3Y mempunyai skrin berukuran 5.45 inci dengan resolusi HD (1.440 x 720 piksel).

Sekiranya anda melihat dengan teliti, bahagian atas dan bawah skrin dilengkapi dengan bezel tebal. Di bezel atas telefon, terdapat kamera selfie dengan resolusi 5 megapiksel. Pada bahagian belakang, telefon ini juga dibaluti dengan warna ungu khas Yahoo dengan corak berjalur. Di sisi ini terdapat juga kamera lain yang mempunyai resolusi 8 megapiksel.

IKLAN

Foto: Yahoo

Dari segi prestasi, Yahoo Mobile ZTE Blade A3Y dikuasakan oleh chipset Mediatek Helio A22, 2 GB RAM, 32 GB media storan yang dapat diperluas hingga 2 TB dengan kad SD mikro, dan bateri dengan kapasiti 2,660 mAh.

Ciri sokongan lain termasuk pengimbas cap jari konvensional yang diletakkan di bahagian belakang telefon bimbit, face unlock, dan sistem operasi Android 10, seperti yang dilaporkan oleh TechRadar.

Di Amerika Syarikat, ZTE Blade A3Y berharga AS$49, atau sekitar RM200, dan boleh didapati di laman web Yahoo Mobile di pautan berikut.

Menariknya, dengan kad SIM Yahoo Mobile yang dimasukkan sekali, pemilik telefon bimbit dapat dengan segera menikmati  kemudahan akses internet, telefon dan SMS tanpa had secara percuma.

Selain perkhidmatan internet tanpa had, pelanggan Yahoo Mobile juga akan mendapat kemudahan Yahoo Mail Pro, atau akses e-mel tanpa iklan, serta sokongan Yahoo Plus Support premium.