Pasti ramai yang masih ingat dengan pelarian Syria, Hassan Al-Kontar, yang terperangkap di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) selama tujuh bulan pada tahun 2018 (dari 7 Mac 2018 sehingga penangkapannya pada 1 Oktober 2018).

Selama itu, Hassan tinggal di dewan ketibaan KLIA2. Beliau menjalani hidup dengan makan hidangan pesawat yang didermakan kepadanya, mandi di bilik air khas untuk OKU dan tidur di bawah tangga.

IKLAN
Foto Arab News

Hal ini telah menarik perhatian rakyat Malaysia dan berbagai isu telah dibangkitkan berkaitan dengan lelaki ini. Namun di sebalik penderitaan yang ditanggung oleh Hassan, ada beberapa hal yang dia mahu kongsikan kepada semua yang mengenalinya.

Hassan kemudiannya berpindah ke Kanada selepas ditaja oleh sekumpulan rakyat negara itu, yang disifatkannya sebagai “pasukan pembela”. Beliau akhirnya memperoleh status pemastautin tetap di sana.

Foto: The Guardian

Hassan kini telah berkongsi video melalui laman Facebooknya, Man at the Airport, dalam mengenai dua orang yang dia mahu temui di KLIA bersama dengan pesan kepada rakyat Malaysia.

Mengenang kembali sat sukar tinggal di KLIA, dia mengeluarkan sebuah video menyebutkan bahawa ada dua orang yang ingin dia ingin berjumpa lagi di sana iaitu anggota kakitangan syarikat penerbangan Turki dan pegawai keselamatan Malaysia.

“Yang pertama adalah seorang pekerja syarikat penerbangan Turki di lapangan terbang Malaysia, yang menahan saya selama tiga jam ketika saya mahu melakukan perjalanan ke Ecuador. Dia tidak menghiraukan saya dan enggan menjawab soalan saya atau bahkan menatap mata saya.

Foto: Facebook Man at the Airport

Dan pada akhirnya, dia membatalkan tiket saya yang berharga $ 2,000 (RM8,312), hampir semua wang yang saya ada. Saya kehilangan segalanya kerana pekerja ini. Walaupun saya mempunyai dokumen yang perlu saya lalui Dia merosakkan satu-satunya harapan saya dan pada masa itu, dunia saya hancur, ”katanya.

“Yang kedua adalah, pegawai keselamatan Malaysia yang selalu bertemu saya untuk menyiasat saya di lapangan terbang dan memberi amaran agar tidak berurusan dengan media. Ini adalah lelaki yang menyampaikan ancaman dengan senyuman. Dia selalu mengingatkan saya pada wajah seseorang dengan kekuatan yang jelek, yang tersenyum walaupun sedang memaksa orang dan berusaha mengalahkan mereka,”- tambahnya.

Foto: Facebook Man at the Airport

Dia juga menyatakan bahawa dia dipandang serong oleh rakyat Malaysia kerana masih ada media yang menggambarkan dirinya sebagai musuh dan ini pesanannya.

“Satu artikel sudah cukup untuk menyampaikan lebih banyak mesej penghinaan dan ancaman terhadap saya, tidak kira ada yang membaca artikel itu atau tidak, sama ada maklumatnya betul atau tidak, jika anda mencintai negara anda, anda patut menyerang saya.”

“Sekiranya anda seorang patriot, patriotisme sejati bermaksud mahu menjadi sebuah negara yang lebih baik. Untuk itu, anda harus menerima kritikan dan memperbaiki kesalahan. Buta Patriotisme bermaksud menjual negara anda dan mempertahankan pihak berkuasa walaupun mereka melakukan kesalahan. Tidak semua orang yang mengkritik anda membenci anda. Mesej kepada rakyat Malaysia, negara anda indah, rakyat anda baik, tetapi pihak berkuasa anda tidak, ”- katanya.

Sebagai rakyat Malaysia, kita tidak dapat menafikan bahawa ada perlakuan yang tidak adil terhadap pelarian di Malaysia, oleh sebab itu sangat penting mereka menyebarkan lebih banyak kebaikan dan cinta, bukannya kebencian dan ancaman. Memang kita tidak menyukai apa yang dikatakan oleh Hassan mengenai negara kita, namun itulah pengalaman yang dikongsikannya.

Kalau baik jadikan teladan, kalau jahat jadikan sempadan….

IKLAN

Penafian: Pandangan yang dikemukakan adalah dari individu yang dinyatakan dalam artikel. Itu tidak semestinya menggambarkan pendapat atau kepercayaan Murai MY.

Sumber Facebook Via WOB