Selepas Sertai Big Stage 2020, Amir Hasan Tampil Dengan ‘iShy’

Mesti Baca

Setelah mencuri perhatian apabila videonya menyanyikan lagu ‘Akad’ dendangan asal band Indonesia, Payung Teduh menjadi tular pada tahun 2017, Amir Hasan memulakan kerjaya sebagai penyanyi pada tahun 2018 menerusi single pertamanya ‘Bicaramu’ yang ditulisnya bersama Haikal Azrin dan Rudy Nastia.

Pernah Jayakan Persembahan Antarabangsa 

Berikutan kejayaan single debutnya, tahun 2019 menyaksikan penyanyi yang dikenali sebagai Amir ini kembali dengan single keduanya ‘Gadis Yang Ku Tunggu’ (GYKT), sebuah lagu yang digubah oleh Aizat Amdan dan Mel Ramlan. Siapa sangka, rezeki debutnya , Amir pernah diberi peluang menjayakan persembahan di pentas Esplanade, Singapura untuk Pesta Raya – Festival Kesenian Melayu dan menjadi pembuka tirai konsert penyanyi pop Britain, Anne-Marie di KL Live pada tahun 2019.

Lagu Ciptaan Sendiri 

Selepas menyertai rancangan realiti Big Stage 2020,pemegang Diploma Komunikasi dan Media dari Universiti Selangor ini mengukuhkan lagi namanya dalam persada seni, Amir kembali dengan single terbaharunya berjudul “iShy”. Menariknya lagi, lagu ini ditulis sendiri oleh Amir dan Mingaling, komposer dan penerbit yang semakin meningkat naik dari kumpulan Hip Hop Malaysia, MassMusic.

Berlainan dengan karyanya sebelum ini yang berunsur pop Melayu, “iShy” menyaksikan Amir cuba mengetengahkan muzik berentak urban dalam karyanya.

“Sebelum bergelar penyanyi rakaman, saya sebenarnya lebih cenderung ke arah muzik Hip-Hop ketika mula-mula menyanyi dahulu. Setelah menghasilkan dua lagu berentak pop, saya rasa sudah tiba masanya saya mengambil pendekatan yang berbeza untuk single ketiga saya. Ini adalah kolaborasi pertama saya dengan Mingaling, yang sebelum ini pernah menghasilkan beberapa lagu hits tempatan. Bekerjasama dengan Mingaling dalam proses rakaman lagu ini telah banyak membantu saya mengasah lagi kemahiran menulis lagu dan meluaskan lagi pengetahuan serta pengalaman muzik saya.”

“Saya harap lagu “iShy” ini dapat memberi inspirasi kepada mereka untuk menyatakan rasa cinta mereka kepada seseorang. Lebih penting lagi, saya berharap pendengar terutamanya peminat saya dapat menerima baik lagu ini dan terus menyokong muzik saya.” katanya

“iShy” diterbitkan dan diedarkan oleh Warner Music Malaysia dan boleh didapati di kesemua pelantar digital seperti Spotify, iTunes, KKBox , Deezer, Joox dan juga Apple Music manakala lirik video rasmi “iShy” boleh ditonton di Youtube Warner Music Malaysia bermula 30 Oktober lalu.

Terkini

Sesuai Dijadikan Hadiah! Boleh Tergoda Tengok Pek Galaxy Ekosistem Violet Edisi Terhad Ini

Bagi mereka yang mencari cara untuk melengkapkan gaya hidup epik mereka, Samsung Malaysia ada tawaran yang menarik. Dari 15...

Artikel Berkaitan