Baru-baru ini Kerajaan Bhutan mengadakan Perkahwinan Diraja. Puteri Eeuphelma Choden Wangchuck yang merupakan adik perempuan Raja Bhutan Jigme Khesar Namgyel Wangchuk baru sahaja bernikah pada 29 Oktober.

Puteri Eeuphelma mengahwini jejaka bernama Dasho Thinlay Norbu di Istana Dechencholing, Thimpu, dalam upacara perkahwinan Buddha. Menariknya, Dasho Thinlay Norbu adalah adik kepada Ratu Jetsun Pema, isteri kepada Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuk.

Majlis perkahwinan kedua diadakan secara sederhana dan tertutup, hanya dihadiri oleh keluarga pengantin lelaki dan perempuan. Ini kerana pandemi COVID-19 masih endemik di Bhutan.

IKLAN
Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, 40, bersama isterinya Ratu Jetsun Pema, yang, pada usia 30 tahun, adalah ratu termuda di dunia. Pasangan diraja berdua meraikan perkahwina adik-adik mereka .

Padahal biasanya, perkahwinan kerabat diraja di Bhutan sangat meriah, bahkan dihadiri oleh ternama. Pasangan pengantin  ini menyampaikan berita gembira mereka dengan memuat naik foto di akaun Instagram Queen Jetsun. Mereka berdua begitu segak mengenakan pakaian pengantin tradisional Bhutan berwarna merah.

Bagi anda yang tidak kenal, Puteri Eeuphelma adalah adik tiri perempuan Raja Jigme Khesar Namgyel Wangchuk yang dilahirkan pada tahun 1993 oleh Raja Jigme Singye Wangchuck (Yang Mulia Druk Gyalpo Keempat) dan Ratu Sangay Choden Wangchuck. Wanita berusia 27 tahun ini adalah lulusan sosiologi dari Universiti Georgetown di Amerika Syarikat.

Dia cukup aktif dalam pelbagai aktiviti sukan dan sosial di Bhutan. Diketahui, Puteri Eeuphelma berperanan sebagai ketua Jawatankuasa Paralimpik Bhutan dan mempunyai tujuan menjadikan Bhutan sebagai salah satu negara dengan atlet OKU terbaik  di dunia.

Puteri Eeuphelma bergambar bersama Mr. Andrew Parsons, Presiden Jawatankuasa Paralimpik Antarabangsa pada bulan Februari 2019.

Sementara itu, suaminya, Dasho Thinlay Norbu, dilahirkan pada tahun 1992, ibubapanya adalah Yab Dhondup Gyaltshen dan Yun Sonam Choki. Dia adalah adik kepada Ratu Jetsun Pema dan merupakan lulusan St. Kolej Stephen di Universiti Delhi, India. Pada masa ini, Dasho telah bekerja sebagai juruterbang untuk syarikat penerbangan Bhutan, National Airline Drukair, sejak tahun 2019.