Mungkin ramai yang tertanya-tanya mengenai latar belakang helikopter yang terlibat nahas di Taman Melawati, Ampang pada hari ini. Dua helikopter tersebut dipercayai helikopter Guimbal Cabri G2 Rouge dan Bleu buatan Perancis yang dimiliki oleh My Heli Club.

Untuk info, Kapten dan ketua instruktur terbang My Heli Club adalah Komandan (Rtd) Mohamed Sabri Baharom, dan Mohamad Ifwan Rawi. Kedua-dua mereka maut dalam nahas ini. Al-fatihah.

IKLAN

Kapten Ahmad Jauhari Yahya Presiden My Heli Club

Menurut tinjauan Murai MY di Facebook My Heli Club, Presidennya adalah Datuk Ahmad Jauhari Yahya iaitu Bekas Ketua Pegawai Eksekutif MAS. Dalam nahas ini, Ahmad Jauhari yang memandu helikopter berwarna merah terselamat dalam nahas ini kerana berjaya melakukan pendaratan cemas di sebuah pada sekolah Tamil. Ahmad Jauhari bersama seorang wanita bernama Tan Chai Yan.

Foto: FB Tan Wendy

Ketika kelab ini dilancarkan pada tahun ini, Ahmad Jauhari berkata, penubuhan kelab ini untuk menawarkan platform untuk mereka  ingin menjadi juruterbang helikopter yang diperakui dengan harga yang berpatutan.

Kelab itu, yang berpusat di Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Abdul Aziz Shah di Subang, diketuai oleh Ahmad Jauhari dan sebuah jawatankuasa eksekutif yang dianggotai tujuh orang. Ia telah merekrut 28 anggota.

Antara ahli kelab itu adalah kapten senior dari Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia (CAAM) dan tenaga pengajar yang disahkan oleh Agensi Keselamatan Kesatuan Eropah. Mereka mempunyai pengalaman latihan yang luas dan memandu helikopter berjam-jam terbang di Malaysia dan di luar negara.

Kenangan Allahyarham Mohamad Ifwan Rawi bersama My Heli Club

Kelab ini mahu menjadikan penerbangan helikopter lebih selamat dan mudah diakses oleh rakyat Malaysia dan pengalaman di mana kita dapat pergi ke tempat-tempat yang tidak dapat diakses dengan kenderaan jalan raya

Salah satu aktiviti rekreasi kelab ini ialah “Terbang Terbang Cari Makan”, di mana mereka terbang ke Bentong, Pahang, untuk menikmati Lemang To’ki yang popular, Nasi Padang di Tanjung Malim, Perak, makanan laut segar di Lumut, serta mengunjungi ladang dan dusun di Perlis dan Yong Peng, Johor.

Ahmad Jauhari berkata, kelab itu, pada 19 Ogos tahun lalu telah mendapat kelulusan dari CAAM untuk menawarkan program latihan penerbangan helikopter ‘Lesen Juruterbang Swasta [PPL (H)] ‘ kepada ahli.

Ahmad Jauhari Memandu sendiri helikopter, Foto: FB My Heli Club

Helikopter Cabri G2 Rouge dan Bleu, yang dimiliki oleh kelab mempunyai ciri keselamatan yang canggih dan sangat sesuai untuk melatih juruterbang baru. Program latihan helikopter dengan kos sekitar RM180,000 setiap pelajar.

Difahamkan program latihan kelab itu dianggap berpatutan dan setelah memperoleh lesen, anda diminta terbang tiga kali setiap tiga bulan. Menyewa helikopter untuk terbang berharga kira-kira RM2,500, dan anda dapat  berkongsi dengan empat orang.

Itulah sedikit info mengenai My Heli Club yang tidak sangka terlibat dalam nahas walaupun baru sahaja ditubuhkan. Walaubagaimanapun,  punca sebenar kejadian masih dalam siasatan dan kita masih menunggu laporan daripada pihak Jabatan Penerbangan Awam (DCA). Setakat ini kes diklasifikasikan sebagai mati mengejut.

IKLAN