Mungkin di Malaysia tak ramai mengenalinya, namun kisahnya pernah tular di Indonesia. Dylan Sada merupakan seorang model Indonesia yang menempa nama di New York, Amerika Syarikat. Sebelum ini, Dylan telah mengejutkan dunia maya kerana kisah hidupnya yang begitu tragis. Dylan Sada mengaku menjadi mangsa penderaan serius oleh kekasihnya.

Melalui akaun Instagramnya, Dylan Sada memuat naik foto dan video keganasan yang dilakukan oleh kekasihnya. Dilihat dalam foto dan video, Dylan Sada mengerang kesakitan  kerana dipukul hingga lebam.

IKLAN
VIA IntipSeleb

Dylan mengatakan bahawa keganasan yang dialaminya bukan pertama kali berlaku. Pasangannya sering melakukan kekerasan kepada dirinya, tetapi Dylan tidak dapat melawan dan selalu menjadi mangsa ketika dia ingin berpisah dengan pasangannya.

Lama berdiam diri, mengejutkan apabila Dylan diketahui telah meninggal dunia di usia 36 tahuh pada hari ini 9 November 2020. Berita kematian Dylan Sada diumumkan melalui media sosial oleh Dimas Radityo. Melalui Instagram dengan nama @dimsrads, Dimas berkongsi maklumat mengenai pemergian Dylan Sada.

Dalam muat naiknya melalui Instagram Stories, Dimas mendedahkan bahawa Dylan Sada meninggal pada pukul 7 waktu tempatan.

VIA IG @pranadjaja

“Mohon buka pintu untuk meminta maaf  atas semua kesalahan dan kesalahan si mati dan minta doa agar si mati meninggal dalam keadaan husnul khotimah. Dan keluarga yang ditinggalkan diberi kekuatan dan kesabaran. Amin YRA. ” tulisnya.

Kematian Jadi Tanda Tanya

Pada tahun 2018, Dylan pernah memberitahu bahawa dia tertekan, jadi dia cuba bunuh diri lima kali dan selalu gagal.

“Saya melalui lima percubaan bunuh diri yang gagal, saya menggantung diri kira-kira sebulan yang lalu, tetapi dua orang menyelamatkan saya,” tulis Dylan di Instagram pada 16 Mac 2018.

Di Instagram, ucapan takziah memenuhi ruangan komen kepada mendiang Dylan Sada. Malangnya, sehingga berita ini dimuat naik, tidak diketahui punca kematian model itu. Malah ia menjadi tanda tanya kerana ramai yang mengaitkan dengan penderitaannya  sebelum ini.