Sebut sahaja WhatsApp, boleh dikatakan setiap orang memiliki aplikasi ini dalam smartphone mereka. WhatsApp memiliki banyak feature yang menjadikan pengalaman pengguna untuk berkongsi mesej lebih menarik. Salah satu feature yang dimaksudkan adalah menukar format font.

Aplikasi yang merupakan milik facebook ini dapat membolehkan pengguna mengubah teks dengan huruf tebal dan lain-lain lagi. Setiap format ini boleh dilakukan tanpa perlu memuat turun dan menggunakan aplikasi lain. Ingin tahu caranya? Scroll sampai habis okay!

1Cara Menebalkan Teks (Bold) WhatsApp

Anda hanya perlu menambahkan simbol (*) di kiri dan kanan kata, ayat atau perenggan.

IKLAN

2Cara Italic Chat WhatsApp

Untuk Italic teks di dalam WhatsApp, anda hanya perlu menambahkan simbol underscore (_) di kiri dan kanan teks.

3Cara Strikethrough Chat WhatsApp

Untuk mengubah font WhatsApp menjadi teks yang strikethrough, anda hanya perlu menambahkan simbol garis melengkung (~) pada kiri dan kanan ayat.

4Cara Bold, Italic, Dan Strikethrough Chat WhatsApp Sekaligus

Anda juga boleh mengaplikasikan format bold, italic, dan strikethrough dalam teks sekaligus. Cranya, anda hanya perlu meletakkan simbol garisan melengkung (~), simbol (*), dan underscore (_) pada kiri teks. Pada kanan teks pula, simbol urutan teks mesti terbalik dari urutan yang ada di kiri teks.

Contohnya: ~*_Wish you all the best_*~

5Cara Mengubah font WhatsApp Menjadi Monospace

Untuk mengubah font WhatsApp menjadi monospace, anda hanya perlu mencari simbol backtick (‘), atau apostrophe terbalik. Kemudian letakkan tiga simbol bactick (”’) pada kiri dan kanan teks.