Kini semakin ramai berminat untuk menjadi Youtuber yang terkenal, mendapat banyak tontonan dan wang melalui kreativiti video yang dihasilkan. Namun begitu, untuk menjadi Youtuber yang terkenal bukanlah mudah seperti yang disangka.

Terdapat proses panjang yang harus dilalui dan harus memahami apa yang sedang trending pada masa kini. Berikut adalah Youtube content yang selalu dicari dan ditonton oleh ramai orang. Stay tune guys!

IKLAN

1Video Product Review

via unbox therapy

Dalam product reviews, influencer Youtube akan memberikan review atau pandangan tentang sesebuah produk atau servis. Hal ini kerana ramai orang bergantung pada youtube untuk mencari maklumat. Jadi product reviews memainkan peranan dalam mempengaruhi dalam membuat keputusan pembelian.

Menurut catatan Google menyatakan bahawa 62% penonton menonton video product review sebelum membuat pembelian, dan satu tinjauan mendapati bahawa pelanggan adalah 52% cenderung untuk membeli produk yang ditampilkan dalam youtube product review.

2Video How -To

via HowToBasic

Ianya lebih  bersifat pendidikan, video youtube how-to ini dapat membantu audiens belajar bagaimana untuk melakukan tugas tertentu seperti cara untuk membaiki laptop yang rosak. Hal ini kerana video jenis ini akan ditonton secara berulang kali dan boleh mendapat berjuta tontonan dari semasa ke semasa.

Video how-to ini sangat digemari bagi saluran kecantikan, teknologi, travel,makanan,  dan automotif. Menurut Think With Google, carian bagi video how-to ini meningkat sebanyak 70% dari tahun ke tahun.

3Vlog

via Rosix & Bella Youtube

Vlog atau “blog video” merakam kehidupan seharian, pemikiran, perasaan seseorang Youtube influencer. Sementara kekerapan vlog adalah berbeza-beza, content bagi vlog juga kebiasannya asli, tidak menggunakan skrip, dan berfokuskan kepada topik spesifik.

Lebih kurang seperti rancangan televisyen, vlog yang paling popular pada hari ini mampu menarik ribuan atau jutaan subscribers yang sering menonton “diari video” influencers kesukaan mereka.

4Video Gaming

via Soloz Club Youtube

Ditakrifkan sebagai mana-mana video Youtube yang memberi tumpuan kepada gaming, gameplay, atau budaya gaya hidup gaming, gaming video termasuklah Let’s Play, walkthrough, machinimas, review tentang game baru dan produk gaming yang baru.

Youtube gamers dan saluran gaming menjadi salah satu jenis video Youtube yang paling popular, dengan influencer Youtube yang mencecah sehingga jutaan followers dan memupuk tahap penglibatan yang tiada tandingannya.

5Video Komedi

via Lily Singh Youtube

Video komedi adalah antara jenis video Youtube yang paling popular, video komedi yang kreatif, dan content yang menampilkan sandiwara yang menghiburkan seringkali dikongsi oleh pengikut dan mencapai status viral.

Youtuber seperti Lily Singh dan Freddie Wong telah menjadi terkenal di Youtube terutamanya dari video komedi dan drama komedi mereka. Youtuber yang terkenal meraih jutaan penonton menjadi lebih popular berbanding selebriti “tradisional”.

6Video Haul

via Athisha Khan Youtube

Video haul akan menampilkan youtuber untuk mempamerkan produk-produk kebiasaannya mekap, pakaian, atau barang rumah setelah berbelanja. Secara semulajadi, video tersebut akan highlight jenama tertentu dan akan merangkumi ulasan ringkas.

Oleh kerana mereka mahir mempamerkan produk baru dan memberikan makluman kepada audiens tentang trend yang akan datang, video haul ini menjadi kesukaan saluran fesyen dan gaya hidup kecantikan, influencers, dan jenama.

IKLAN