Sejak diumumkan sebagai Presiden Amerika Syarikat (AS) yang baharu, segala singkapan dan biodata mengenai Joe Biden terus menjadi tumpuan dunia.

Menjadi Kegilaan Ramai

Ini termasuklah mengenai kehidupannya awalnya ketika meniti usia remaja lama dahulu. Di sebalik umurnya yang menjengah 77 tahun pada tahun ini dan rupa parasnya yang dipuji seperti seorang datuk yang penyayang, ketika remaja Biden pernah menjadi kegilaan ramai kerana mempunyai pakej yang lengkap persis seorang model.

IKLAN

Memiliki wajah kacak klasik seorang remaja Amerika dan bermain bola sepak di University of Delaware, siapa sangka Biden dahulu merupakan seorang penyelamat dan mempunyai sebuah kereta yang mampu membuka bumbungnya sendiri, cukup lengkap ciri sebagai jejaka idaman!

Bukan itu sahaja, menerusi artikel dahulu,Murai.my turut melaporkan bahawa Biden juga adalah anggota Senat termuda ke-6 dalam sejarah pemerintahan AS sekaligus memulakan kariernya di dalam bidang politik.

Berkahwin Dua Kali

Mengenai kehidupan peribadinya, Biden telah berkahwin sebanyak dua kali yang mana isteri pertamanya meninggal dunia di dalam sebuah kemalangan jalan raya yang cukup tragis dan memberikan impak dalam emosinya.

Biarpun begitu, Biden kini telah berkahwin dengan seorang guru, Jill Tracy Jacobs Biden dan hasil perkahwinan mereka dikurniakan seorang anak perempuan, Ashley Blazer Biden. Menerusi perkahwinan dahulu, Biden mempunyai tiga orang cahaya mata yang mana salah seorangnya meninggal dunia bersama isteri tercinta sebelum disusuli dengan pemergian anak sulungnya yang juga ahli politik, Beau Biden pada 2015 akibat kanser otak.