Setiap artis K-Pop mempunyai nama pentas atau stage name yang tersendiri. Kadangkala nama pentas yang mereka gunakan itu mempunyai makna yang jauh berbeza berbanding dengan nama sebenar. Walaubagaimanapun, ada juga nama pentas yang mempunyai makna yang menarik. Anda ingin tahu makna stage name mereka? Scroll sampai habis okay!

1Agust D

Agust D adalah stage name solo bagi ahli BTS iaitu Suga, yang pastinya diketahui ramai lebih-lebih lagi BTS army. Nama sebenarnya adalah adalah Min Yoon-Gi. Beliau mahukan nama alternatif bagi kerja solonya kerana muzik yang beliau hasilkan sebagai solo lebih raw daripada lagu-lagu dengan BTS. Makna di sebalik nama pentasnya iaitu DT Suga adalah DT singkatan daripada Daegu Town, yang mana tempat asal beliau.

IKLAN

2SinB (GFRIEND)

SinB atau nama sebenarnya adalah Hwang Eunbi. Walaupun cara nama pentasnya kelihatan dieja seperti sangat rumit, tetapi cara sebutannya amat mudah dan logik. ‘Sinbi’ adalah sebutan namanya, yang bermaksud ‘misteri’ dalam bahasa Korea. Beliau diberi nama pentas sebegitu kerana ‘bi’ adalah sebahagian dari namanya.

3G-Dragon (BIGBANG)

Nama sebenar bagi G-Dragon adalah Kwon Ji-yong. Mungkin pada awalnya tidak jelas, tetapi nama pentasnya sebenarnya berkaitan dengan nama sebenarnya. ‘Yong’ bermaksud naga dalam bahasa Korea, jadi G-Dragon hanyalah cara yang berbeza untuk menyebut Ji-yong. Ringkas tetapi sangat cool!

4E:U (EVERGLOW)

Nama sebenar bagi E:U adalah Park Jiwon. Walaupun ada yang berpendapat bahawa nama pentasnya dikaitkan dengan EU (European Union), ia sebenarnya tidak serupa. Nama pentasnya bermaksud “Especially for U”, yang mana kelihatan sangat comel bagi peminatnya!

5S.Coups (SEVENTEEN)

Nama sebenar bagi S.Coups adalah Choi Seung Cheol. Nama pentasnya dibahagikan kepada dua bahagian. “S” terdiri daripada “Seung Cheol” dan “SEVENTEEN”, dan “Coups” diambil daripada “coup d’état“, adalah frasa yang digunakan untuk menentukan pengambilalihan saingan, pemerintah, dan biasanya oleh daya yang kecil. Oleh itu, nama pentasnya secara dasarnya bermaksud beliau dan SEVENTEEN memperoleh kejayaan mengatasi pesaing mereka.

6Hwasa (MAMAMOO)

Nama sebenar Hwasa adalah Ahn Hye-Jin. Beliau merasakan Hyejin adalah terlalu common untuk digunakan sebagai nama pentas dan membuat keputusan untuk tidak menggunakannya. Beliau membuat keputusan untuk menggunakan Hwasa kerana ia asal dari adjektif “hwasa-hada” yang mana bermaksud bersinar terang. Bagi artis yang bersinar dan berkuasa sepertinya, sudah tentu sangat sesuai untuk beliau.