Penyuntingan video atau video editing adalah salah satu tugas yang paling berat untuk dilakukan oleh sesebuah peranti. Bagi komputer, ia memerlukan spesifikasi yang baik, RAM yang tinggi, dan storage yang besar. Smartphone yang kita sedang gunakan sekarang mungkin tidak mempunyai spesifikasi atau kuasa untuk menggunakan software seperti Final Cut Pro atau Adobe Premiere Pro. Walaubagaimanapun, Murai My shortlist beberapa aplikasi yang bagus untuk anda edit video dari smartphone anda. Scroll sampai habis okay!

1ActionDirector Video Editor

ActionDirector adalah salah satu aplikasi video editing yang popular yang digunakan untuk PC. Ia juga boleh dimuat turun untuk Android. Anda boleh import clips, mengeditnya, dan membuat video. Anda juga boleh melakukan perkara seperti menambahkan muzik anda sendiri, trim and cut video, menambahkan teks, menjadikan sebagai slow motion, dan banyak lagi. Aplikasi ini juga adalah salah satu aplikasi yang menyokong video 4K. Anda harus memeriksa peranti anda dan melihat jika peranti anda menyokongnya.

IKLAN

2FilmoraGo

FilmoraGo adalah aplikasi video editing oleh Wondershare. Aplikasi ini adalah salah satu aplikasi video editing terbaik yang mudah. Anda boleh melakukan perkara asas seperti trim and cut, render, dan lain-lain. Hal ini juga termasuk kemampuan untuk memainkannya secara reverse, video persegi (1:1) untuk Instagram, dan video (16:9) untuk Youtube secara khususnya. Ia juga mempunyai sokongan untuik slow motion, transition, muzik, overlays, dan banyak lagi. Terdapat juga in-app purchases untuk menambah perincian lain. Walaubagaimanapun, sebilangan besar features yang disediakan adalah percuma.

3Funimate Video Editor

Funimate adalah salah satu aplikasi video editing yang popular dan bagus untuk membuat video muzik atau video simple pada peranti anda. Aplikasi ini mempunyai 15 video filter yang anda boleh gunakan dan proses penghasilannya tidaklah terlalu sukar.

Ianya bukanlah sesuatu yang anda mahu gunakan pada video yang “berat”. Ia lebih kepada video untuk social media post berbanding video production. Anda boleh memuat turun sendiri untuk merasai pengalamannya.

4InShot

InShot adalah salah satu aplikasi video editing yang memberi tumpuan kepada perkara seperti filters, video trimming, dan video yang lebih pendek. Ia juga mempunyai simple timeline editor dengan pelbagai saluran video dan audio. Anda juga boleh melakukan perkara asas seperti cropping, pelbagai pilihan muzik, dan pelbagai perkara lain seperti fading in and out.

InShot juga mempunyai tool set, pek stiker, kawalan kelajuan, dan pelbagai ciri lain menjadikan ia sebuah video yang hebat seperti Youtube, TikTok, dan platform yang serupa.

5KineMaster

KineMaster adalah salah satu aplikasi video editing yang terbaik untuk dimuat turun dalam peranti anda. Anda boleh melakukan perkara asas seperti kebanyakan aplikasi video editing yang lain. Walaubagaimanapun, aplikasi ini mempunyai pelbagai video, imej, dan effects layer. Selain itu, terdapat audio filter, chroma key (sesuai untuk peminat green screen), pelbagai video effects, transitions, dan banyak lagi.

6PowerDirector

PowerDirector adalah salah satu aplikasi video editing yang paling komprehensi dan wajib anda cuba untuk rasai pengalamannya. Ia dilengkapi dengan pelbagai features termasuklah quick editing tools, effects, dan lain-lain, malah dilengkapi dengan collage maker dan sokongan slow motion.

IKLAN

Interface di dalam aplikasi ini juga mudah untuk digunakan dan menggunakan kaedah classic timeline editor. Ia semestinya kelihatan familiar bagi yang sering edit video. Ianya percuma untuk dimuat turun, tetapi anda perlu mengeluarkan sejumlah wang tambahan untuk mendapatkan semua features.

7Quik

Quik adalah aplikasi video editing untuk generasi baru. Ianya cukup baik untuk anda yang memerlukan sesuatu yang simple. Ianya hanya menambahkan 50 foto dan video klip ke dalam aplikasi dan aplikasi ii akan menganalisis dan kemudian mengeluarkannya sebagai sebuah video pendek darinya.

Quik mengandungi kira-kira dua dozen video styles yang anda boleh re-order dan customize sebelum anda export video tersebut. Ianya mungkin tidak sekuat Adobe Premiere atau PowerDirector, tetapi ianya tidak menjadi masalah jika anda sukakan yang simple.

8VivaVideo

VivaVideo adalah salah satu aplikasi video editing yang sangat popular kerana cara penggunaannya yang sangat praktikal. Ianya berfungsi sangat baik untuk short clips untuk social media post. Aplikasi ini mempunyai 200 video filter dan pelbagai effects lain, text input, fast and slow motion. 

Aplikasi ini mempunyai versi percuma yang dilengkapi dengan watermark dan had masa untuk video yang diberikan. Anda boleh membuang watermark dan had masa dengan membeli versi pro.