Pfizer telah melakar sejarah dengan hasil percubaan vaksin virus korona yang telah memasuki tahap akhir. Vaksin, yang dikembangkan bersama rakan kongsi BioNTech, mempunyai keberkesanan lebih dari 90 peratus.

Ini adalah vaksin terpantas yang pernah dikembangkan, dan keberkesanannya jauh lebih tinggi daripada yang diharapkan oleh 70 peratus atau 80 peratus ahli virologi.

IKLAN

Mengenali Pasangan Ugur Sahin & Özlem Türeci

Dilaporkan oleh Insider, Ketua Pegawai Eksekutif BioNTech, Ugur Sahin, mendirikan firma itu bersama isterinya, Özlem Türeci, yang merupakan ketua pegawai perubatan.

Pasangan ini menjadi jutawan segera pada bulan Jun lalu ketika saham BioNTech melonjak setelah perjanjian perkongsian dengan Pfizer diumumkan. Lompatan saham lain berlaku setelah data uji cuba meningkatkan kekayaan bersama mereka kepada hampir AS $4 bilion.

Berasal Dari Turki

Kedua-dua pasangan itu bertemu secara tidak sengaja. Menurut The New York Times, Sahin berhijrah ke Jerman dari Turki ketika berusia 4 tahun dan Türeci dilahirkan di Jerman.

Sahin berasal dari Iskenderun, sebuah bandar berhampiran sempadan Syria, sementara ayah Türeci berasal dari Istanbul.

Mereka terjun dalam bidang perubatan dengan cara yang berbeza: Sahin, anak seorang pekerja kilang kereta, diperkenalkan kepadanya dari sebuah buku sains. Sementara itu ayah Türeci adalah seorang pakar bedah, dan dia membesar memerhatikan ayahnya melakukan pembedahan kepada pesakit.

Bertemu Ketika Bekerja Di Hospital

Pasangan itu bertemu ketika bekerja di sebuah hospital universiti di barat daya Jerman. Sahin juga pernah bekerja di sebuah hospital di Cologne.

Dia mendapat MD dari University of Cologne pada tahun 1990. Türeci mempunyai MD dari University of Saarland School of Medicine.

Menubuhkan Syarikat Bersama

Kedua-duanya menubuhkan syarikat farmaseutikal pertama mereka pada tahun 2001, Ganymed Pharmaceuticals.

Syarikat itu, yang memfokuskan pada peranan antibodi dalam merawat barah, diambil alih oleh Astellas Pharma dengan anggaran AS$ 1.4 bilion pada tahun 2016.

Berkahwin Pada Tahun 2002

Mereka berkahwin setahun selepas menubuhkan syarikat tersebut. Menurut Times, kedua-duanya datang ke makmal pada pagi perkahwinan mereka pada tahun 2002, pergi untuk menghadiri upacara, dan kemudian kembali bekerja pada hari itu.

Mereka kemudian mengasaskan BioNTech pada tahun 2008, dengan Sahin sebagai CEO.

IKLAN

BioNTech bekerjasama dengan Pfizer pada bulan Mac, dan memulakan penyelidikan vaksin manusia pada akhir April.

Kini Jumlah Kekayaan Mencecah AS$ 4.6 Billion

Pada bulan September, media Jerman Welt am Sonntag menyenaraikan duo ini sebagai salah satu daripada 100 orang terkaya di Jerman – mereka berada di tempat ke-85. Dan menurut Forbes jumlah kekayaan Sahin telah mencecah AS$ 4.6 Billion.

Nilai syarikat BioNTech mencapai AS$ 25 bilion minggu lalu. Setahun yang lalu, ia hanya di bawah US$ 3.4 bilion.

Hanya Berbasikal Ke Tempat Kerja

Sahin terkenal dengan keperibadiannya yang rendah hati dan dikatakan bahawa dia jarang memeriksa harga saham syarikat. Dia sering berbasikal ke tempat kerja, dilaporkan membawa topi keledar dan beg galas.

Dia masih mengajar di Pusat Perubatan Universiti Mainz; dia mula mengajar di sana pada tahun 2014. Dan, sebagai tambahan kepada tugas BioNTechnya, Türeci adalah presiden untuk Persatuan Imunoterapi Kanser.

Walaupun nilai saham BioNTech melonjak, malah pengedaran dan pengeluaran vaksin meningkat, para pelabur memberitahu Times bahawa pasangan itu fokus pada kemajuan perubatan, bukan wang.

The New York Times melaporkan bahawa, setelah memperoleh keputusan ujian yang diinginkan, pasangan itu hanya meraikan dengan menjamu minuman teh Turki.