Menerusi hantaran di laman Instagram, angkasawan negara Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor memaklumkan dia kini menanti detik isterinya, Datin Dr Halina untuk melahirkan anak kelima dan keenam mereka yang juga merupakan pasangan kembar.

Terpaksa Jalani Pembedahan 

Bagaimanapun, kongsi Dr Sheikh isterinya terpaksa menjalani pembedahan bagi melahirkan anak kembar mereka itu yang baru berusia 34 minggu dalam kandungan kerana Dr Halina menghidap pre-eclampsia. Jelas Dr Sheikh lagi, keadaan ini membawa risiko kepada nyawa ibu dan bayi sekiranya tidak dirawat.

IKLAN

“Menunggu untuk dibedah ketika usia kandungan 34 minggu.

“Dr Halina menghidap keadaan kritikal yang dikenali pre-eclampsia yang boleh membawa maut kepada ibu dan anak kembar sekiranya tidak dirawat.Lazimnya berlaku pada ibu mengandung 34 minggu yang berkaitan dengan tekanan darah, bengkak dan protein tinggi di dalam air kencing,” katanya.

Dijangka Bedah Hari Ini 

Menurut Dr Sheikh, terdapat banyak punca penyakit itu termasuklah faktor usia kehamilan pada usia 40 tahun dan kehamilan kembar itu sendiri. Meskipun begitu, keadaan kedua-dua bayi berada dalam keadaan baik namun mereka berharap agar dapat menunggu sedikit masa biarpun pembedahannya dijangka akan dilakukan pada hari ini.

Dr. Sheikh Muszaphar dan Dr. Halina telah mendirikan rumah tangga pada 10 Oktober 2010 dan hasil perkahwinan mereka dikurniakan empat cahaya mata iaitu Sophea Isabella, Sophea Natasha dan kembar lelaki iaitu Sheikh Adam dan Sheikh Noah.