Agama yang dianuti Raline Shah dipersoalkan setelah menyiarkan foto Sadhguru, seorang tokoh India yang terkenal dengan senaman yoga. Pengarah AirAsia Indonesia itu ini mengakui bahawa dia telah menemukan ketenangan dan banyak belajar dari Sadhguru.

Dia menyatakan bahawa ketenangan batin bukanlah ajaran agama, moral, atau etika. Muat naik Raline  mendapat perhatian daripada pengikutnya. Namun, sebilangan mereka sebenarnya mempersoalkan agama Raline.

Selanjutnya, Raline  menyatakan bahawa dia telah banyak belajar dari Sadhguru atau Jaggi Vasudev dan bersyukur mendapat pengalaman berharga darinya. Wanita berusia 35 tahun ini juga menyebut mengenai ketenangan batin yang bukan berasal dari ajaran agama.

IKLAN

“Tahun lalu saya banyak belajar daripada lelaki ini. Saya bersyukur dengan apa yang telah saya pelajari darinya ”- kata Raline Shah dalam bahasa Inggeris dari muat naik akaun Instagram @ralineshah pada hari Jumaat, 13 November 2020.

Kemudian Raline mempromosikan sebuah website yang mengajarkan kelas yoga secara online. Terakhir, Raline Shah memberi nasihat kepada pengikutnya, bahawa jika mendapat kebahagiaan dalaman maka manusia dapat mengalami hal-hal yang menyenangkan secara luaran.

Perkongsian Raline mengenai Sadhguru pun dibanjiri oleh komen dan likes. Namun beberapa di antaranya justeru berdebat soal agama pelakon itu. Ada mempersoalkan agama yang dianuti oleh Raline Shah.

“Apa agama kamu, sis,” kata Netter.
“Adakah anda seorang Muslim atau Buddha?” tanya netizen.
“Saya bantu jawab ya.. raline shah Muslim,” kata yang lain.
“Saya keliru. Muslim atau buddha,”kata satu akaun.
“Bagi kita yang beragama Islam, Nabi Muhammad SAW adalah contoh kita,” komen netizen.

Seperti diketahui, Raline memeluk agama Islam. Seperti yang dilaporkan oleh Detik.com, Raline sebelum ini mengasingkan diri dari kehidupan ibu kota di Bali, dan mengakui bahawa dia sedang mendalami ilmu agama. Salah satunya adalah solat.

“Saya belajar solat lagi. Ya, maksudnya bukan belajar untuk solat, kerana sejak kecil saya saya sudah tahu solat, saya hanya mahu mendalami pengertian solat yang saya tidak tahu apa maksudnya selama ini,”-katanya.

Semasa berada di Bali, Raline merasakan bahawa dia telah mengalami banyak perubahan dalam dirinya.