Santan adalah salah satu bahan masakan wajib bagi rakyat Malaysia. Pelbagai jenis hidangan tradisi kebanyakannya menggunakan santan sebagai bahan utama. Bermula dari penyediaan kuih muih hinggalah ke sajian lauk pauk. Menurut Detik Food, anda boleh menggantikan santan dengan beberapa senarai di bawah sebagai alternatifnya.

1Serbuk Krimer

via My Life

Anda boleh menggantikan santan dengan serbuk krimer dengan cara bancuh 5 sudu makan krimer dengan 1 cawan air. Ubah suai kepekatan bergantung pada masakan anda. Memang mudah dan sedap. Sesuai digunakan dalam masakan kari, kurma dan rendang.

IKLAN

2Campuran Krim Rendah Lemak Dan Susu

via 2bestronger

Anda juga boleh menggunakan krim dan susu dangan cara sukatan 1 cawan santan, gantikan dengan 1/2 cawan krim rendah lemak dan 1/2 cawan susu.

Kacau rata dan kisar seketika supaya sebati. Campuran krim dan susu ini hanya memberikan rasa berkrim sahaja dan sesuai digunakan untuk buat manisan.

3Whipping dan Cooking Cream

via Vegan sandra

Anda juga boleh menggunakan krim putar (whipped cream) atau krim masakan dalam hidangan bersantan. Biasanya bahan-bahan ini digunakan untuk membuat sos sajian barat seperti pasta.

Menurut Detik Food, bahan ini boleh juga digunakan sebagai bahan ganti kepada santan untuk masakan Melayu. Rasanya tetap enak dan sangat mudah digunakan.

4Susu Badam

via Makassarinside

Rendam 1 cawan badam semalaman. Kemudian kisar dengan air suam atau susu. Jika mahukan tekstur susu yang pekat, lebihkan jumlah badam. Tapis sebelum digunakan ke dalam masakan. Susu badam ini sesuai digunakan dalam masakan kari dan gulai.

5Yogurt

via Medical News Today

Menurut Detik Food, untuk menghasilkan masakan seakan bersantan yang enak, anda juga boleh menggunakan yogurt tanpa perisa. Selain menyedapkan masakan, hidangan yang dihasilkan juga lebih sihat dan rendah kalori.

Masukkan yogurt ke dalam pengisar dan tambah sedikit kuah masakan. Kisar seketika dan barulah dituang ke dalam masakan.

Jadi selepas ini anda tidak perlu risau sekiranya santan habis di rumah ataupun di kedai. Gunakan bahan-bahan di atas sebagai ganti kepada santan!