Baru-baru ini, kecoh di media sosial apabila terdapat dakwaan sebuah restoran berstatus halal yang dipercayai merujuk kepada OLDTOWN White Coffee menggunakan daging babi dalam menu mee kari mereka.

Dakwa Guna Daging Babi 

Dakwaan tersebut muncul selepas video yang dirakam oleh seorang netizen mendakwa terdapat beberapa hirisan daging berwarna merah dikatakan sebagai daging babi tular di media sosial sekaligus membuatkan orang ramai terkejut apabila mengetahui bahawa restoran terkenal itu menggunakan medium tersebut dalam masakan mereka.

Dakwaan Palsu

https://www.facebook.com/HabHalalJakim/photos/a.744506395708636/1775823102576955/?type=3

IKLAN

Bagaimanapun, kesahihan bahan tersebut akhirnya terjawab apabila Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) bahagian hab halal telah memaklumkan bahawa pihak mereka telah menjalankan siasatan dengan mengunjungi cawangan berkenaan dan mendapati dakwaan tersebut adalah sama sekali tidak benar.

Susulan daripada itu juga, pihak OLDTOWN White Coffee telah memuat naik sebuah kenyataan memaklumkan restoran mereka sudah mempunyai Sijil Pergesahan Halal (SPHM) sejak dari tahun 2010 lagi.Malah mereka turut mengutamakan penggunaan bahan yang halal dalam menyediakan setiap makanan dan minuman yang disajikan.

Di media sosial, rata-rata netizen turut meluahkan rasa kecewa apabila dakwaan palsu itu telah tersebar dengan pantas dan menggesa agar jenama ini mengambil tindakan undang-undang seperti mana yang turut disertakan dalam kenyataan pihak OLDTOWN White Coffee.