Anda mungkin menganggap smartphone anda sentiasa dalam keadaan dicaj tiap masa adalah perkara yang baik, tetapi ianya adalah satu tindakan yang salah! Berikut adalah kesilapan yng harus anda tahu sebenarnya akan memendekkan jangka hayat smartphone anda. Stay tune guys!

1Menggunakan Getaran Untuk Notifications

via Shutterstock

Smartphone anda, seperti alat atau peranti lain yang semakin lama akan hilang keberkesanannya apabila anda menggunakannya. Seperti vibrating notifications, tabiat ini akan membuatkan smartphone anda “bekerja” dengan lebih kuat.

Masalah yang disebabkan oleh tabiat ini akan menjadikan smartphone anda sentiasa “bekerja” dengan kapasiti penuh ketika tidak diperlukan. Sama seperti kita, telefon pintar juga memerlukan rehat untuk mengelakkannya terbakar.

IKLAN

2Kerap Membuka Aplikasi Yang Tidak Digunakan

via Shutterstock

Aplikasi yang tidak digunakan dapat memendekkan jangka hayat bateri iPhone dan Android. Sekiranya anda membuka aplikasi sekali dan tidak menggunakannya lagi, aplikasi itu mungkin masih berjalan.

Swiping out aplikasi yang anda tidak gunakan atau tak diperlukan adalah penyelesaian yang mudah. Tindakan ini secara tidak langsung dapat memanjangkan jangka hayat bateri telefon pintar anda di samping dapat mengurangkan ruang penyimpanan dalam telefon pintar.

3Screen Brightness Terlalu Terang 

via Shutterstock

Skrin yang lebih besar pada masa ini boleh menjadi musuh kepada bateri telefon pintar anda. Anda harus menghidupkan adaptive brightness pada display menu. Perubahan ini bermaksud telefon pintar anda secara automatik akan menyesuaikan kecerahan skrin bergantung kepada persekitaran anda. Anda boleh tetapkan tahap kecerahan serendah yang boleh dan merendahkan screen timeout anda, yang mana akan menentukan berapa lama ia akan tetap menyala sebelum mula pudar ketika ia tidak aktif.

4Mengecaj Smartphone Semalaman

via Shutterstock

Bangun tidur dan melihat telefon sudah dicaj penuh mungkin merupakan cara yang baik untuk memulakan hari, tetapi membiarkan peranti anda plugged in semalaman bukanlah idea yang bagus. Hal ini kerana apabila telefon pintar anda sudah mencapai pengecasan secara tambahan ini menjadikan bateri sentiasa bekerja tanpa henti.

Sebenarnya, ianya adalah lebih baik untuk tidak mengecas secara penuh bateri lithium-ion kerana voltan tinggi akan memberi tekanan pada bateri dari semasa ke semasa.

5Tidak Update Software Terkini

via Shutterstock

Menangguhkan masa untuk update software pada peranti mendatangkan keburukan kepada telefon pintar anda. Pembuat iPhone dan Android mendorong kemaskini untuk memberikan anda pengalaman pengguna dan memastikan telefon pintar anda berfungsi dengan lebih baik.

Kemas kini juga sebenarnya mempunyai faedah tambahanna. Sebenearnya, jika peranti anda mempunyai isu bateri lemah atau masalah lain, software updates ini dapat mengatasinya.