Aplikasi Muslim Pro begitu sinonim dengan pengguna beragama Islam yang mana aplikasi ini membolehkan pengguna mendapat peringatan waktu solat, arah kiblat serta beberapa kemudahan lain.

Data Peribadi Dijual

Mengikut statisik, aplikasi ini telah dimuat turun oleh lebih 98 juta pengguna di seluruh dunia termasuk Malaysia. Terbaru, terdapat perkhabaran yang mengejutkan kerana laporan antarabangsa mendakwa aplikasi ini telah mejual data peribadi pengguna kepada pihak tentera Amerika Syarikat (AS).

IKLAN

Pendedahan itu telah dibuat sendiri oleh Muslim Pro yang mana mereka menjual data peribadi termasuk lokasi pengguna bagi tujuan “counterterrorism“. Difahamkan, pihak tentera AS telah menggunakan khidmat dua penstriman berbeza, Babel Street dan X-Mode untuk menjejaki kedudukan data.

Menaikkan Kemarahan Pengguna

Beberapa aplikasi yang memfokuskan pengguna beragama Islam turut dijejaki oleh X-Mode namun aplikasi Muslim Pro adalah antara data yang terbesar selain dari Muslim Mingle, sebuah aplikasi temujanji yang telah dimuatturun lebih dari 100,000 kali. Ketika ini, nama Muslim Pro sedang trending di media sosial kerana telah menaikkan kemarahan pengguna selain rata-rata daripada mereka menggesa untuk segera memadam aplikasi ini.