Setelah menerima ugutan undang-undang tanpa henti dari Awal Ashaari, syarikat hiasan dalaman dan perabot Naz Carpentry telah menyaman selebriti dan dua defendan lain kerana didakwa memfitnah syarikat itu. Syarikat tersebut menuntut ganti rugi sebanyak RM3 juta.

Hal ini telah dimaklumkan melalui siaran akhbar yang disediakan bagi pihak Naz Carpentry oleh firma perhubungan awam Saiful Ridzuan Public Relations and Communications.

Menurut pengurus krisis Naz Carpentry, Saiful Ridzuan, syarikat tersebut telah memfailkan saman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada hari Jumaat minggu lepas melalui firma guaman Hafarizam Wan & Aisha Mubara, Advocates and Solicitors.

IKLAN

Defendan Awal Ashaari, dilaporkan memuat naik pelbagai Instagram Stories di antara November 2019 dan November 2020. Beliau didakwa telah merosakkan imej, jenama, dan reputasi syarikat hiasan dalaman yang terkenal itu.

Syarikat hiasan dalaman itu mendakwa bahawa postings, catatan dan komen fitnah oleh defendan Awal Ashaari memberi gambaran negatif mengenai organisasi tersebut.

Sementara itu, Naz Carpentry juga mendakwa penyebaran berbahaya, pernyataan penghinaan, ugutan, dan serangan reputasi yang dibuat oleh defendan Awal Ashaari juga telah memberi kesan negatif terhadap kedudukan syarikat tersebut dalam industri.

Syarikat perabot tersebut mendakwa perbuatan defendan Awal Ashaari boleh menyebabkan perniagaan mereka kehilangan jutaan ringgit pada masa hadapan.

“Surat tuntutan telah dihantar kepada Awal Ashaari 13 Oktober 2020 dan 19 Oktober 2020 tetapi tidak mendapat sebarang balasan. Oleh itu, anak guam kami telah memutuskan untuk menyaman kerana pihak defendan tidak berminat untuk menyelesaikan masalah ini.

Oleh kerana surat tuntutan telah dikirim kepada Awal Shaari, cara yang betul adalah untuk Awal Ashaari melantik seorang peguam untuk membalas notis tersebut tetapi sehingga ke hari ini, kami belum menerima balasan dari pihak beliau. Pada masa yang sama, anak guam kami tidak akan bertindak balas terhadap ancaman dan ugutan yang dibuat oleh defendan yang telah diterbitkan oleh pelbagai pihak ketiga,” kata ketua peguam bela, Nurul Hafidzah Hassan, yang mewakili Naz Carpentry.

Beliau dibantu oleh peguam Zeti Zulkifli dan Wan Azmir Wan Majid. Nurul Hafidzah selanjutnya menyatakan bahawa berdasarkan bukti yang diteliti, anak guam beliau mempunyai kes yang kuat dan berpotensi untuk memenangi tuntutan saman fitnah tersebut.