Wawa Zainal & Aeril Zafrel Sertai KPDNHEP Serbu Premis Produk Tiruan

Difahamkan, syarikat itu memiliki sebuah gudang di Kedah dan menjadikan premis di Taman Putra Utama sebagai pusat pengedaran

Mesti Baca

Antara 5 Pasangan Selebriti Yang Menjalankan Perniagaan Bersama

Menjadi seorang selebriti bukan sahaja dapat meraih populariti malahan dapat memasarkan produk sendiri pada peminat dan meraih jualan tanpa...

5 Selebriti Hollywood Ini Kongsi Kisah Mereka Hadapi Sexism

Isu sexism , prejudis atau diskriminasi jantina bukan sahaja berlaku terhadap wanita biasa, malah selebriti wanita juga turut mengahadapi...

Bekas Pelakon Sedang Dipantau Polis Perak?

Sebelum ini, kecoh di laman Instagram, seorang bekas pelakon telah memuat naik beberapa kenyataan tentang ‘vaksin’ . Dari muat...

Pasangan selebriti yang juga usahawan kosmetik, Wawa Zainal dan Aeril Zafrel telah menyertai serbuan di sebuah premis di Taman Putra Utama, Kangar, yang dipercayai telah mengedarkan produk kosmetik tiruan jenama mereka iaitu Wawa Cosmetics.

Serbu Premis 

Memetik laporan Astro Awani, pasangan ini bersama sepasukan penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) Perlis telah memasuki premis berkenaan jam 12.15 tengah hari semalam. Kecewa dengan tindakan pihak tersebut, Wawa turut mendakwa syarikat terbabit menggunakan cap dagangan tidak berdaftar yang seakan-akan menyamai cap dagangan berdaftar miliknya.

“Apa yang dikesalkan adalah ia seolah-olah mengelirukan pengguna”

“Cap dagangan ini bukan senang untuk didaftarkan malah ia memakan masa hampir dua tahun untuk diluluskan oleh pihak KPDNHEP selepas melalui prosedur tertentu.

“Justeru sekiranya pihak terbabit berterusan menggunakan cap dagangan ini, ia adalah satu tindakan tidak bertanggungjawab,” dakwanya.

Tahan 16 Individu

Dalam pada itu, menurut Pengarah KPDNHEP Perlis, Norazah Jaapar,dalam serbuan berkenaan pihaknya telah merampas lebih daripada 5,542 unit peralatan kosmetik dianggarkan bernilai RM210,596. Pihaknya turut menahan 16 individu berusia antara 20 hingga 31 tahun termasuk seorang lelaki yang juga pemilik perniagaan berkenaan untuk membantu siasatan.

Difahamkan, syarikat itu memiliki sebuah gudang di Kedah dan menjadikan premis di Taman Putra Utama sebagai pusat pengedaran. Serbuan itu dilakukan selepas pihaknya mendapat aduan daripada pasangan selebriti terbabit mengenai pengeluaran produk kosmetik menggunakan logo dan jenama yang boleh mengelirukan pengguna dan peminat mereka.

“Hasil siasatan mendapati premis terbabit telah beroperasi lebih dari tiga tahun dan turut menjalankan perniagaan menggunakan sistem ejen selain dijual di dalam talian.

“KPDNHEP juga telah melihat iklan mengelirukan yang telah dikeluarkan oleh syarikat milik ahli perniagaan terbabit.

“Tindakan itu boleh memanipulasi persepsi pengguna kerana telah menggunakan logo pemilik asal,” katanya dalam sidang media yang turut disertai Wawa dan Aeril pada petang Rabu.

Kes disiasat mengikut Akta Cap Dagangan 2019 yang memperuntukkan hukuman denda dan penjara jika sabit kesalahan.

Terkini

6 Pasangan Selebriti Korea Ini Bebas Daripada Sebarang Gosip

Beberapa pasangan suami isteri selebriti Korea ini sentiasa jauh daripada sebarang gosip. Perkahwinan mereka jarang mendapat berita yang negatif....

Artikel Berkaitan