Ini Kisah Hidup Dena Rachman, Transgender Yang Rela Jadi Murtad Kerana Kecewa

Mesti Baca

Dahsyat! 4 Item Ini Habis Dijual Setelah Digunakan Oleh Rosé Blackpink

Sebut sahaja BLACKPINK, sudah tentu membayangkan sebuah kumpulan K-Pop wanita yang sangat terkenal sehingga peringkat antarabangsa. Apa sahaja yang...

“Bukan Anda Buat Kerja Tuhan”- Alicia Amin Pertahankan LGBTQ

Rata-rata masayarakat di Malaysia sudah mengetahui bahawa LGBTQ (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender, Questioning) tidak dibenarkan di Malaysia malah telah...

Patutlah Cantik! Selain Neelofa 10 Artis Wanita Ini Berdarah Kacukan

Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa di Malaysia sebenarnya ramai artis wanita yang berdarah kacukan atau campuran dan kebanyakannya...

Nama Dena Rachman menjadi sebutan di Indonesia kerana perjalanan hidupnya. Bekas penyanyi kanak-kanak itu menjadi perhatian kerana dia mengaku telah menukar agama dan akan berkahwin dengan lelaki warga asing.

Bukan hanya itu, kehidupan Dena Rachman sejak dia remaja telah menimbulkan banyak kontroversi. Lebih-lebih lagi, dia dengan tegas memilih untuk menjadi wanita dan telahpun menukar jantina.

Pada usia kecil, Dena dikenali sebagai penyanyi cilik dengan nama Renaldy pada era-90an.

Lihat video nyanyian Dena ketika menjadi penyanyi cilik di bawah.

Kini Seorang Pereka Fesyen Yang Berjaya

Dena kini merupakan seorang pereka fesyen berbakat dan memiliki label fesyen yang popular di kalangan pencinta fesyen.

Tukar Jantina Pada Tahun 2009

Menerusi wawancara bersama Dena  di video YouTube Daniel Mananta, Dena mengakui bahawa dia merasakan dirinya seorang wanita sejak dia bersekolah. Namun, dia hanya berani menyatakan hasratnya untuk menjadi wanita kepada keluarganya pada tahun 2009 ketika dia habis pengajian dan mula bekerja.

Setelah menyatakan hasratnya untuk menjadi transgender, Dena ditolak oleh bapanya. Namun, tidak lama kemudian, bapanya mula menerima. Dena juga menganggap bahawa bapanya tidak menunjukkan perasaan bersalah kerana gagal mendidik dirinya sendiri.

Tukar Agama Dari Islam Ke Kristian

Dena sempat menjadi ateis (tidak beragama) sebelum memutuskan untuk memeluk agama Kristian. Menjadi transgender pasti menjadikan Dena harus menjalani kehidupan yang sukar di kelilingi masyarakat yang rata-rata tidak menerima penampilannya.

Dena mengakui bahawa dia merasa kecewa dengan persekitaran dan mengalami pengalaman hidup yang pahit hingga akhirnya dia tidak percaya kepada Tuhan. Dena mulai tidak percaya akan kewujudan Tuhan sehingga pada tahun 2015 dia mendapat rasa tenang ketika melihat orang Kristian beribadah.

Bermula dari itu, Dena akhirnya mempelajari agama Kristian dan memutuskan untuk memeluk kepercayaan ini. Menurutnya, keputusan Dena untuk menukar agama kerana  kekecewaannya terhadap persekitaran dan pengalaman hidupnya.

Kekecewaan ini membuatnya marah dan memilih untuk tidak percaya kepada Tuhan. Lebih-lebih lagi, dia merasakan bahawa dia berbeza dengan orang lain pada umumnya.

Terkini

Selepas 9 Tahun Jadi Duta, Saharul Ridzwan Akhirnya Ada Produk Sendiri

Seorang demi seorang artis tempatan mula beralih kepada bidang perniagaan. Bukan bermakna industri hiburan negara berada di ambang kejatuhan,...

Artikel Berkaitan