Bella Hadid sekali menarik perhatian peminatnya gara-gara tatu pertamanya.Bella dilihat mempunyai dua tatu pada masa yang sama terletak di atas lengannya dalam bahasa Arab.

Bella Hadid dikenali sebagai seorang Muslim. Dia juga mengaku bangga menjadi seorang Muslim. Namun, penampilan tatu Bella Hadid menimbulkan persoalan. Sebabnya dalam Islam, tatu dilarang dan haram.

Tatu pertama Bella kelihatan kecil tapi terletak kemas. Dilihat dari foto yang dikongsi oleh akaun @_dr_woo_, pelukis tatu dari Amerika Syarikat ini mempamerkan foto tatu dengan tulisan Arab di lengan Bella.

IKLAN
Foto: IG @_dr_woo_
Foto: IG @_dr_woo_

Seperti yang dilaporkan oleh US Maganize, kedua-dua tatu Arab mempunyai makna yang mendalam dan manis. Dalam foto pertama, tatu Arab Bella Hadid bermaksud “Aku Mencitaimu”. Dalam foto kedua, makna tatu bermaksud ‘cintaku’.

Seperti mana yang diketahui bahawa Bella Hadid seorang beragama Islam. Anak perempuan kedua Mohamed Hadid dan Yolanda Hadid ini secara terbuka pernah mengakui bahawa dia bangga menjadi seorang Muslim. Dia bahkan turut serta dalam demonstrasi menentang  Donald Trump mengenai diskriminasi terhadap umat Islam pada Januari 2017.

“Ayah saya adalah pelarian ketika pertama kali datang ke Amerika. Dia selalu berdoa untuk kami. Saya bangga menjadi seorang Muslim, ”kata Bella Hadid kepada Vogue pada April 2017.

Tetapi dalam ajaran Islam, bertatu dilarang dan haram. Sebilangan sarjana juga berpendapat bahawa memiliki tatu bermaksud mengubah ciptaan Allah. Namun Bella Hadid seolah-olah tidak mempedulikan larangan itu.

Sebenarnya bukan hanya Bella Hadid, artis Muslim yang mempunyai tatu. Diketahui DJ Khaled, Mike Tyson, yang juga beragama Islam tetapi mempunyai tatu di tubuhnya. Begitu juga dengan Zayn Malik, kekasih Gigi Hadid, yang mempunyai banyak tatu di tangannya. Namun, berbeza dengan Bella Hadid yang berbangga menjadi seorang Muslim, Zayn Malik mengakui bahawa dia bukan seorang Muslim.