WhatsApp kini menghasilkan pelbagai feature baru yang mempunyai pelbagai fungsi menarik untuk pengguna. Berikut adalah 5 feature baru dalam WhatsApp yang akan memudahkan pengguna menggunakan WhatsApp. Stay tune guys!

1Always Mute

via Tech Prolonged

Anda sudah tentu kadangkala merasa rimas dengan notifikasi dari orang lain dan chat group yang sibuk bukan? Always Mute boleh menjadi penyelesaian kepada masalah anda. Ciri WhatsApp yang baru ini mempunyai fungsi untuk mute perbualan dalam group atau perbualan private selama-lamanya.

Sebelum kehadiran ciri Always Mute, pengguna WhatsApp hanya dapat mematikan notifikasi dalam WhatsApp groups maksimum hanya setahun. Ciri Always Mute ini menggantikan durasi mute selama setahun. Sementara itu, mute options yang lain masih sama, iaitu lapan jam dan seminggu.

IKLAN

2Advanced Search

via Smartphone Apps

Berbeza dengan ciri Search yang biasa, Advanced Search kini dapat mencari mesej di WhatsApp mengikut jenis spesifikasi yang disediakan. Ciri yang sofistikated ini bertujuan untuk memudahkan pengguna ketika mereka ingin mencari fail dalam bentuk foto, video, audio, dokumen, links, atau stiker GIF.

3Storage Management

Storage Usage dalam WhatsApp yang sebelum ini hanya menyusun semua chat yang tersedia dengan jumlah ruang yang digunakan, menyenaraikan jumlah mesej, foto, GIF, dan video dalam setiap chat, dan membiarkan pengguna memadam setiap kategori hanya dengan beberapa taps.

Sebagai perbandingan, ciri WhatsApp yang baru ini menyediakan kandungan thumbnails untuk dipadam, dan mengumpulkan data ini dalam kategori termasuklah Forwarded many times dan Larger than 5MB. Hal ini akan memudahkan pengguna untuk mengenal pasti content yang mereka tidak perlukan atau mahukan lagi, dan ianya dapat dipadam dengan mudah.

4Disappearing Messages

via The Verge

Disappearing Messages adalah ciri WhatsApp yang dapat digunakan untuk memadam mesej lama dengan sendirinya selepas tujuh hari, bermula dari apabila mesej itu dihantar. Walaubagaimanapun, tetapan ini tidak akan memberi kesan kepada mesej lepas yang dihantar atau diterima dalam chat.

5Search The Web

via TechCrunch

Ciri Search The Web ini dapat membenarkan pengguna untuk periksa mesej yang telah forwarded berkali-kali, melalui carian seperti Google. Ciri ini dilancarkan untuk membantu memerangi penyebaran maklumat maklumat palsu di dalam platform yang popular ini. Ciri ini akan muncul dalam mesej yang forwarded berkali-kali atau mesej yang ditanda dengan forwarded dengan dua anak panah.