Selebriti antarabangsa tampil memberi sokongan dan mempertahankan Meghan Markle selepas Duchess of Sussex itu mendedahkan pada New York Times dia mengalami keguguran bayi keduanya pada Julai lalu.

Dikecam Kerana Dedah Keguguran 

Selepas berita itu tular di media sosial, puteri raja berusia 39 tahun ini dikecam oleh sesetengah pihak kerana berkongsi berita peribadi kepada umum.

IKLAN

“Orang yang sama membuatkan suaminya mengabaikan negara dan tanggungjawab sebagai kerabat diraja hanya semata-mata inginkan ruang privasi dan seseorang yang menyimpan rahsia kelahiran bayi pertama hanya selepas beberapa hari pengumuman dibuat kini bercerita pada dunia mengenai pengalaman peribadi sepasang suami isteri” tulis seorang pengguna

Selebriti Pertahankan Markle

Dalam pada itu, rata-rata selebriti seperti Jameela Jamil, Ming Na-Wen, Monica Lewinsky menyelar tindakan netizen itu kerana beranggapan bahawa mereka yang mengalami keguguran perlukan sokongan dan boleh berkongsi pengalaman buat ramai pasangan di luar sana.

Menceritakan detik awal mengalami keguguran,Markle mendedahkan ketika itu ingin menukar lampin anak sulung mereka, Archie Harrison Mountbatten-Windsor. Namun secara tiba-tiba dia mengalami ketegangan pada bahagian perut dan dia terjatuh sambil mendukung anaknya. Ketika itu, dia dapat merasakan bahawa anak sulung mereka itu selamat namun kehilangan anak kedua.