Apakah perkara yang anda akan pertimbangkan sebelum membeli laptop? Kebiasannya setiap orang akan memberi fokus kepada ciri-ciri seperti saiz hard disk, RAM, saiz skrin, ciri skrin sentuh, dan banyak lagi.

Walaubagaimanapun, adakah anda menyedari bahawa komputer riba yang terkini kebiasaannya tidak lagi disediakan DVD drives?

Kenapa kebanyakan pengeluar komputer riba kini tidak menyediakan ciri DVD drive pada komputer riba? Berikut adalah sebab mengapa komputer riba yang terkini tiada DVD drive. Stay tune guys!

IKLAN

1Disk Yang Berbeza Perlukan Wavelengths Yang Berbeza

Tahukah anda bahawa optical disk drives menggunakan laser untuk membaca dan menulis data? Apabila jenis disks yang berbeza digunakan, maka wavelengths yang digunakan juga berbeza. Menurut Study.com, Optical drives yang berfungsi dengan pelbagai jenis disks mengandungi banyak laser.

Untuk CD atau cakera padat, wavelength yang digunakan adalah sebanyak 780 nanometer (nm). Panjang ini berada dalam julat inframerah. Kemudian, untuk DVD atau cakera video digital, wavelength yang digunakan adalah sebanyak 650 nanometer (nm). Bukan itu sahaja, untuk Blu-ray, wavelength yang digunakan adalah sebanyak 405 nanometer (nm).

2Muzik Dan Video Boleh Diakses Di Internet

Antara sebabnya adalah disebabkan perkembangan teknologi yang semakin canggih.  Apabila anda mahu mendengar muzik, anda harus memasukkan DVD ke dalam drive. Begitu juga dengan menonton filem atau video, di masa lalu anda memerlukan DVD yang membolehkan anda menontonnya.

Kini, anda hanya memerlukan gajet untuk mendengar muzik atau menonton filem. Ya, anda boleh melakukan streaming secara direct, tanpa perlu memasukkan DVD ke dalam laptop drive. Dan hal ini menyebabkan DVD drives semakin jarang digunakan. Dan ia menjadi salah satu sebab mengapa pengeluar komputer riba mempertimbangkan untuk menghapuskan DVD drives.

3Tidak Lagi Menyimpan Fail Di Dalam DVD

Jika pada zaman dahulu, anda perlu menyimpan DVD sebanyak mungkin untuk menyimpan fail. Seiring dengan kemajuan teknologi, fail kini banyak disimpan pada external hard disk dan memuat naik ke cloud storage system seperti Google Drive atau Dropbox. Dan hal ini menyebabkan DVD mula jarang digunakan untuk menyimpan fail.

Pilihan penyimpanan tersebut juga dianggap lebih mudah, lebih praktikal, dan lebih murah daripada menyimpan fail dalam DVD. Selain itu, apabila DVD tergores, berdebu, kotor, dan basah, ia menyebabkan fail yang terdapat di dalamnya rosak. Anda juga harus sentiasa berhati-hati semasa menyimpan DVD untuk mengelakkan fail di dalam DVD tersebut rosak.

4Perkongsian Fail Lebih Mudah Berbanding DVD

Anda kini mempunyai pelbagai kemudahan untuk menyimpan fail dengan menggunakan cloud storage system seperti Google Drive, Dropbox, atau Microsoft OneDrive. Anda boleh menyimpan fail yang besar dan boleh directly shares dengan orang lain. Dengan ciri perkonsian ini, rakan anda dapat memuat turun fail dengan lebih mudah dan lebih cepat.

Menurut Rick’s Daily Tips Page, bayangkan betapa sukarnya anda harus membuat salinan duplicate DVD. Ianya jauh lebih menyusahkan, kerana menghabiskan banyak masa dan tenaga. Dan hal ini menyebabkan kebanyakan pengeluar komputer riba membuat pertimbangan dan akhirnya membuang DVD drives.

IKLAN

5Laptop Akan Menjadi Lebih Ringan Dan Nipis

DVD drives memakan banyak ruang pada komputer riba. Dengan DVD drives, komputer riba akan menjadi lebih tebal dan lebih berat. Selain itu, reka bentuk komputer riba yang nipis dan ringan lebih popular kerana kelihatan lebih menarik. Bukan itu sahaja, komputer riba yang nipis juga lebih mudah untuk disimpan, dan pada masa yang prestasinya masih berada di tahap yang optimum.

6Anda Boleh Membelinya Secara Berasingan Jika Memerlukannya

Komputer riba anda tidak mempunyai DVD drive, tetapi anda perlukannya untuk memainkan DVD? Bertenang, anda tidak perlu terburu-buru membuat keputusan untuk membeli komputer riba yang baru. Anda boleh membeli external DVD drive dan fungsinya masih sama dengan DVD drive yang disertakan pada komputer riba. Harganya juga tidaklah terlalu mahal dan anda boleh survey mengikut kesesuaian bajet anda.