Air fryer kini menjadi menjadi benda wajib yang harus dimiliki di setiap rumah. Air fryer ini menjadi popular di kalangan masyarakat kerana keupayaannya untuk menggoreng tanpa minyak.

Tambahan pula, air fryer ini bukan sahaja boleh menggoreng, malah ia juga boleh digunakan untuk memanaskan makanan dan memasak pelbagai jenis makanan yang lain. Tetapi, adakah anda menggunakan air fryer dengan cara yang betul? Berikut adalah beberapa kesilapan yang biasa anda lakukan semasa menggunakan air fryer. Stay tune guys!

IKLAN

1Memasak Dalam Portion Yang Besar Sekaligus

via Simply Recipes

Walaupun, misalnya arahan untuk air fryer menunjukkan bahawa anda boleh memasak dengan kapasiti 2.5 liter, anda tidak boleh memasaknya dalam portion yang besar. Hal ini kerana, cara air fryer berfungsi adalah memasak menggunakan udara panas. Oleh itu, ia memerlukan ruang yang cukup sehingga udara panas dapat memasak makanan secara sama rata. Apabila anda memasak dalam portion yang besar sekaligus, tekstur makanan boleh menjadi basah dan tidak rangup.

2Tidak Membersihkan Air Fryer Dengan Betul

via shutterstock

Seperti peralatan memasak yang lain, air fryer juga harus dibersihkan secara berkala. Terutamanya jika menggunakan air fryer dengan kerap. Cara untuk membersihkannya air fryer adalah anda perlu mengeluarkan bahagian air fryer yang boleh dikeluarkan Kemudian, membersihkannya sehingga bersih. Walaubagaimanpun, anda perlu baca arahan penggunaannya dahulu untuk memastikan bahagian yang selamat untuk dicuci.

Sementara itu, untuk main part air fryer yang tidak boleh dkeluarkan, anda mengelapnya dengan kain. Sisa makanan atau minyak di dalam fryer boleh mendatangkan asap semasa digunakan dan pada masa yang sama boleh mempengaruhi rasa makanan yang dimasak.

3Tidak Memanaskan Air Fryer Terlebih Dahulu

via shutterstock

Bukan sahaja oven. air fryer juga perlu dipanaskan sebelum digunakan. Hal ini kerana jika tidak dipanaskan terlebih dahulu akan mengakibatkan makanan menjadi undercooked. Anda perlu tetapkan suhu air fryer mengikut arahan resepi, dan panaskannya sekitar 3-5 minit.

4Tidak Menggunakan Minyak Langsung

Walaupun anda tidak memerlukan minyak untuk menggunakan air fryer, anda tidak perlu takut untuk menggunakan sedikit menyalutkannya pada makanan tertentu yang dapat menjadikan makanan lebih rangup. Meletakkan sedikit minyak membantu untuk menghasilkan warna brownish pada makanan. Cukuplah hanya satu sudu minyak masak untuk disalutkan pada makanan sebelum dimasukkan dalam air fryer. Walaubagaimanapun, anda tidak perlu untuk menambahkan minyak pada makanan yang mengandungi banyak lemak.

5Tidak Membalikkan Makanan Dalam Air Fryer

Sekiranya anda memasak menggunakan air fryer, adalah lebih baik anda membalikkannya sehingga makanan dapat dimasak sama rata. Anda boleh melakukannya terutama untuk daging yang tidak mempunyai ketebalan yang sama. Anda juga boleh melakukannya semasa memasak sayur. Anda hanya perlu menggoncangkan air fryer dari semasa ke semasa supaya sayur-sayuran tersebut dimasak sama rata.

Selamat Mencuba!