Di Jepun, Kes Bunuh Diri Lebih Tinggi Dari Kematian Covid-19. Ini Antara Puncanya!

Mesti Baca

Lebih ramai orang mati akibat bunuh diri di Jepun daripada kerana dijangkiti COVID-19 tahun ini, data baru telah didedahkan.

Laporan statistik pada bulan Oktober sahaja menunjukkan 2,153 orang mati akibat bunuh diri di Jepun. Sementara itu, di Jepun hanya mencatat kes kematian sebanyak 2,087  sepanjang penularan Covid-19 sehingga 27 November, menurut CNN.

“Malah kami tidak lagi melaksanakan lockdown, dan kesan Covid sangat minimum jika dibandingkan dengan negara-negara lain … tetapi kami masih melihat peningkatan jumlah bunuh diri yang sebesar ini,” kata profesor profesor Universiti Waseda Michiko Ueda.

“Itu menunjukkan negara-negara lain mungkin akan menyaksikan peningkatan jumlah bunuh diri yang serupa atau lebih besar lagi di masa depan.”

Foto: JAPAN Forward

Secara keseluruhan, terdapat 17,000 kematian yang berkaitan dengan bunuh diri sepanjang tahun ini, lapor CBS News.

Jepun merancang untuk meningkatkan dana pencegahan bunuh diri dengan menambahkan AS$10 juta pada anggaran AS$24 juta.

Pada bulan Oktober, bunuh diri dikalangan wanita meningkat hampir 83% sementara lelaki meningkat kepada 23%. Satu kemungkinan penyebab peratusan wanita lebih tinggi kerana kebanyakkan mereka pekerja sambilan, di mana pemecatan sering terjadi di Jepun.

Penularan Covid-19 ini memburukkan lagi masalah kesihatan mental yang dihadapi rakyat Jepun selama bertahun-tahun. Antara faktor peningkatan bilangan bunuh diri di Jepun termasuk tempoh berkurung yang berpanjangan, pengasingan dari keluarga dan orang tersayang, pengangguran, masalah kewangan dan sebagainya.

Terkini

“Kurang Ajar!”- Ashraf Muslim Bengang Dengan Syarikat Judi

Pelakon Ashraf Muslim meluahkan rasa kecewa terhadap sebuah syarikat perjudian selepas tular di media sosial mengenai lagu raya yang...

Artikel Berkaitan