Ketika ini nama penceramah bebas yang juga penyanyi Da’i Syed masih hangat diperkatakan di media sosial sejak minggu lalu ,apabila dia ditahan reman atas dakwaan merogol dan mencabul beberapa gadis.

#StandWithDaiSyed Trending 

Terbaru, sebuah hashtag #StandWithDaiSyed yang diwujudkan telah trending di laman Twitter sejak semalam bagi menyatakan sokongan mereka kepada Da’i Syed atau nama sebenarnya Syed Shah Iqmal Syed Mohammad Shaiful Syed Jamalullail, 25.

IKLAN

Bagaimanapun, hasil carian Murai.my mendapati rata-rata komen yang menggunakan hashtag tersebut kini dibanjiri dengan komen sebaliknya. Komen tersebut telah digunakan untuk mempromosikan beberapa selebriti popular Korea dan tidak kurang juga ada yang mengecam Da’i Syed.

Terdahulu, polis mengesahkan tujuh laporan diterima membabitkan dua kes di bawah Seksyen 376 Kanun Keseksaan (rogol), tiga kes bagi Seksyen 354 Kanun Keseksaan (cabul) dan satu kes di bawah Seksyen 377C Kanun Keseksaan (seks luar tabii). Bagaimanapun satu kes lagi diklasifikasikan sebagai tiada tindakan lanjut susulan tiada unsur gangguan seksual direkodkan dan Da’i Syed menafikan segala tuduhan tersebut dan menyerahkan segalanya kepada mahkamah untuk mengadili kes tersebut.