Sejak kebelakangan ini, makin ramai yang suka pergi ke berkhemah. Seperti menjadi satu trend baru untuk keluar beriadah menikmati keindahan alam di dalam hutan sambil bersantai bersama rakan-rakan.

Bagi anda yang suka dengan aktiviti ini, berikut adalah 7 idea kreatif yang boleh dilakukan menurut Spaceships and Laser Beams.

IKLAN

1Cawan Plastik Atau Seramik Sebagai Speaker

via Gadgets Wright

Kalau nak layan lagu semasa berkhemah, boleh guna tips ini untuk menguatkan bunyi. Letakkan talifon bimbit anda di dalam cawan yang kosong dan biarkan lagu kegemaran anda dimainkan. Cawan yang kosong ini berfungsi sebagai speaker anda.

2Keropok Jagung Untuk Memulakan Api

via Outdoor Soul

Sekiranya anda terlupa bawa bahan penghidup api, gunakan keropok jagung seperti Doritos untuk memulakan nyalaan. Letakkan beberapa keping keropok jagung dan bakar bersama kayu api, pasti ini dapat memudahkan lagi proses pembakaran kayu.

3Bakar Daun Sej Untuk Menghalau Nyamuk

via Organic Sage Plants

Menurut Spaceships and Laser Beams, sekiranya anda berdarah manis dan nyamuk amat tertarik dengan anda, campakkan sejambak ikatan daun sej ke dalam unggun api. Asap yang dihasilkan akan mencegah nyamuk daripada datang ke kawasan itu.

4Menggunakan Lampu Berkuasa Solar

via Mattress Advisor

Bukan saja dapat menjimatkan penggunaan bateri dan elektrik, lampu berkuasa solar ini lebih mudah dan ringan untuk dibawa ke mana-mana. Tidak perlu membazir membeli bateri yang kadangkala merisaukan kita akan tempoh bertahan sesuatu bateri.

5Elakkan Serangga Masuk Ke Dalam Kasut

via Travel with Kat

Kadangkala tanpa sedar, bagun saja pagi, pasti akan ada serangga kecil yang masuk ke dalam kasut. Jadi untuk megelakkanya, anda boleh sumbat dengan kain atau baju untuk mengelakkan serangga atau haiwan kecil daripada masuk ke dalam kasut.

6Bungkus Arang Menggunakan Sarang Telur

via Global Trade

Menurut Spaceships and Laser Beams, petua ini amat mudah dan efektif. Bungkus arang bersama-sama sarang telur, kemudian sekiranya hendak menyalakan api, masukkan sekali sarang telur untuk membakar.

7Pecahkan Telur Siap-Siap

via That Clean Life

Telur amat senang pecah jika cara dibungkus tidak betul. Anda boleh isi telur dalam bekas atau botol dan dikocak bersama bahan perasa siap-siap. Sampai sahaja masa untuk masak, anda cuma perlu tuangkan di dalam kuali sahaja.

Jadi diharapkan petua di atas dapat membantu dan memudahkan dalam meneruskan hobi berkhemah anda. Selamat mencuba!