Kita tidak pernah terfikir untuk membelanjakan jumlah yang banyak untuk sesebuah tandas. Menurut Money Inc, berikut adalah 5 jenis tandas yang dikategorikan tandas paling mahal di dunia.

1Tandas ISS

via BGR

Dengan harga $19 juta, tandas ini adalah tandas termahal yang pernah dibuat dalam sejarah tandas.

Ia dibina oleh Rusia untuk stesen angkasa pada tahun 2008 dan kosnya agak tinggi kerana menggunakan teknologi khas bagi membolehkan angkasawan menggunakannya di angkasa lepas yang mempunyai sifar graviti.

IKLAN

2Tandas Emas Hang Fung

via Buzz Keys

Tandas daripada emas yang berharga $5 juta ini dihasilkan oleh syarikat Hang Fung Gold Technology Group untuk satu bilik demonstrasi tandas yang dikenali sebagai “The Hall of Gold”.

Menurut Money Inc, tandas ini dapat dilihat dan dikunjungi oleh orang ramai, dan banyak pelancong berduyun-duyun ke ruangan ini untuk mengambil gambar mereka bersama tandas ini.

3Tandas Taman Seni Moon River

via Pinimg

Tandas ini merupakan tandas awam yang terletak di Taman Seni Moon River di China. Tandas ini dikatakan terletak dalam sebuah gua buatan manusia dan pengguna perlu menunggu sehingga 2 jam untuk merasai pengalaman membuang air berlatar belakangkan keindahan semula jadi.

4Tandas Bertatahkan Swarovski

via Daily Mail

Menurut Money Inc, tandas ini merupakan hasil idea Jemal Wright, seorang pereka yang mencipta tandas bertatahkan batu permata Swarovski. Rekabentuk tandas ini menampilkan setiap inci bahagian dan bucu tandas ini bertatahkan batu permata Swarovski.

5Tandas Kayu Dagobert

via Twimg

Tandas yang diperbuat daripada kayu ini dihasilkan oleh syarikat Herbeau dan dijual pada harga $14,123. Apa yang menjadikannya mahal adalah reka bentuk yang unik, tempat meletakkan tangan dan tandas ini juga akan memainkan lagu, “Le Bon Roi Dagobert,” setiap kali penutupnya diangkat.

Jelas sekali, dari dulu sehingga sekarang, masih ramai yang menghasilkan barang-barang yang unik dan salah satunya adalah tandas yang seperti di atas.