Malam separuh akhir Gegar Vaganza (GV) 7 mencatatkan sejarah baharu GV apabila mengumumkan kesemua 7 peserta yang tinggal layak ke peringkat akhir pada minggu hadapan.

Kejutan Malam Separuh Akhir

Jika diikutkan, penyanyi Cliff Umar akan disingkirkan selepas mendapat markah terendah namun pada saat akhir segmen ‘Ada Lagu Ada Lagi’, hos rancangan itu iaitu Nabil Ahmad dan Jihan Muse mengumumkan kejutan yang mana masih terdapat lagu untuk peserta terakhir sekaligus melayakkan Cliff mara ke peringkat akhir.

IKLAN

Dengan pengumuman tersebut juga menyaksikan buat pertama kalinya dalam GV menyenaraikan seramai 7 orang peserta dalam peringkat akhir yang mana sebelum ini hanya 6 orang peserta yang layak. Dalam pada itu, pelbagai persepsi telah diberikan oleh warganet mengenai kejutan tersebut selain pelbagai spekulasi turut dibuat oleh mereka untuk konsert akhir minggu hadapan.

Spekulasi Malam ‘Final’

Antara beberapa spekulasi peminat mengenai format pada minggu hadapan adalah berkemungkinan terdapat salah seorang peserta akan meninggalkan pentas itu pada segmen awal pusingan dan tidak kurang juga mereka meramalkan pihak produksi akan menyerap semula seorang peserta GV7 yang telah tersingkir.

Namun begitu, mereka tidak menolak malam akhir kelak bakal menyaksikan pusingan ‘battle’ antara 3 penjuru peserta terbawah sebelum kesemua 7 peserta yang terdiri daripada Oja, Muss, Linda Nanuwil, Ashira, Ayu, Noraniza Idris dan Cliff Umar bersaing merebut gelaran juara bagi musim ini.

Markah Penuh Separuh Akhir GV7

  1. Oja – 69.90
  2. Muss – 68.50
  3. Linda Nanuwil  – 68.30
  4. Ashira – 65.40
  5. Ayu Damit – 65.30
  6. Noraniza Idris – 55.10
  7. Cliff Umar 55.00