Bulan Disember adalah bulan yang terakhir anda dapat mengakses Google Play Music. Tetapi anda tidak perlu risau kerana anda masih mempunyai masa untuk memindahkan library anda ke Youtube Music sebelum Google Play Music ditamatkan sepenuhnya. Google kini mempunyai cara yang mudah untuk pindahkan music library, playlist, dan preferences anda ke Youtube music.

Youtube Music juga kini menambah ciri baru, termasuklah Player page yang baru, Explore tab yang baru, dan beberap integrasi baru dengan perkhidmatan Google yang ada.Anda masih lagi dapat mencari playlist, uploads, dan purchases, dan likes dalam Google Play Music sehingga akhir bulan ini. Tetapi library Google Play Music anda tidak lagi tersedia selepas bulan Disember 2020.

IKLAN

Cara Pindahkan Muzik Anda Dari Google Play Music Ke Youtube Music:

  1. Muat turun aplikasi Youtube Music untuk iOS atau Android
  2. Anda akan melihat butang transfer di bahagian atas skrin di Google Play Music dan Youtube Music. Tap pada salah satu aplikasi, dan muat naik, pembelian, lagu dan album yang ditambahkan, playlist peribadi dan langganan, likes and dislikes, curated stations dan personal taste preferences semuanya akan mula beralih dari Google play Music ke Youtube Music.
  3. Bergantung kepada seberapa banyak muzik di library anda, pemindahannya akan memakan masa hingga beberapa jam. Anda boleh boleh menutup aplikasi dan menggunakan telefon anda untuk sementara waktu, dan membukanya kembali untuk melihat progress. Anda akan mendapat notifikasi dan emel apabila music library transfer anda sudah selesai.
  4. Buka Youtube Music dan cari muzik anda pada library tab bersama dengan updated recommendations. 

Sekiranya anda mendengar podcast di Google Play Music, anda juga boleh memindahkan langganan dan episode progress ke Google Podcast melalui podcast.google.com/transfer.