Forbes sekali lagi telah mengeluarkan senarai 100 orang media paling berpengaruh dan sosial di Asia-Pasifik. Individu yang masuk dalam senarai ini berasal dari pelbagai latar belakang seperti penyanyi, pelakon, pelakon, dan usahawan.

Pengaruh mereka yang besar di media sosial berjaya mengumpulkan berjuta-juta bahkan berbilion pengikut dan membuat nama mereka terkenal.

Bintang-bintang ini juga dianggap dapat memotivasi semua peminat mereka di saat pandemik Covid-19 yang melanda dunia.

IKLAN

Untuk memilih mereka, Forbes mengesan aktiviti bintang-bintang ini di media sosial. Juri juga mempertimbangkan pengaruh dan sokongan yang mereka dapatkan di peringkat tempatan, serantau dan global.

V, SUGA, Jin, J-Hope, RM, Jimin, dan Jungkook BTS

Sebilangan besar artis dalam senarai ini berasal dari Korea Selatan. Hampir 22 kumpulan idola terkenal mulai dari BTS hingga Lee Dong Wook termasuk dalam senarai ini dan dianggap sangat berpengaruh bagi peminat mereka di dunia.

Neelofa Dan Dato Seri Siti Nurhaliza Tersenarai

Tidak terkecuali dari Malaysia ada 2 nama bintang dariMalaysia yang menjadikan kita merasa bangga dan termasuk dalam senarai berprestij ini. Antaranya ialah Dato Seri Siti Nurhaliza dan Neelofa.

Foto: Forbes
Foto: Forbes

Tidak ketinggalan dalam dunia Bollywood, terdapat beberapa nama besar disenaraikan sebagai paling berpengaruh di India. Antaranya, Shahrukh Khan, Alia Bhat, Maduri Dixit, Amitabh Bachchan dan Akshay Kumar.

Beberapa bintang berpengaruh lain yang masuk dalam senarai ini berasal dari India, China, Singapura, Thailand, Australia, Filipina, Indonesia dan China.