Sebahagian daripada kita sudah mula travel dan keluar negeri untuk membantu sektor ekonomi pelancongan dan juga bercuti bersama keluarga. Tetapi dengan keadaan COVID-19 sekarang ini, pasti ada yang tidak selesa untuk menginap di hotel.

Menurut KOMPAS.com, berikut adalah 5 tips berguna untuk anda yang mahu menginap di hotel ketika musim COVID-19 ini.

IKLAN

1Memeriksa Kesihatan

via Today

Sebelum memulakan perjalanan, sebaiknya periksa dulu tahap kesihatan anda. Pastikan tiada simptom demam dan sebagainya. Selain dari itu, anda juga boleh membawa ubat-ubatan sendiri dan juga supplement tambahan.

2Pastikan Hotel Mengamalkan SOP

via Media Licdn

Perkara yang paling utama dalam memilih hotel adalah dengan memastikan hotel yang bakal didiami mengamalkan SOP yang ketat. Hal ini sekaligus menjadikan anda lebih tenang ketika menginap di hotel tersebut.

3Elakkan Hotel Yang Berada Di Zon Merah

via Agoda

Menurut KOMPAS.com, selain daripada SOP, pastikan hotel yang dipilih bukanlah berada di zon merah. Ini bertujuan untuk mengelakkan daripada perkara-perkara yang tidak diingini terjadi. Jika terpaksa ke zon merah, pastikah hotel mengamalkan SOP yang ketat.

4Membawa Peralatan Sendiri

via Forbes

Elakkan berkongsi menggunakan barang yang diguna oleh orang ramai. Sebolehnya, bawalah peralatan sendiri dan ini lebih selamat. Anda boleh membawa peralatan memasak sendiri, barangan mandi sendiri dan sebagainya.

5Pilih Hotel Yang Mempunyai Kawasan Yang Luas

via Agoda

Salah satu lagi aspek yang perlu diambilkira dalam memastikan penginapan anda selamat adalah keluasan hotel tersebut. Menurut KOMPAS.com, pastikan hotel yan dipilih mempunyai keluasan yang besar untuk mengelakkan daripada berlakunya kesesakan dalam suatu masa.

Diharapkan petua di atas dapat membantu anda dalam memulakan perjalanan dan seterusnya menjadikan anda tenang ketika menginap di hotel.