Pentas akhir Gegar Vaganza 7 (GV7) menyaksikan kejutan apabila penyanyi Cliff Umar dinobatkan sebagai juara bagi musim itu. Dengan kemenangan tersebut sekaligus membolehkan Cliff membawa pulang hadiah kemenangan wang tunai RM100,000 dan sebuah trofi.

Yang Menarik Di ‘Final’ GV7

Bukan itu sahaja, Cliff turut memenangi wang tunai RM2000 dan tajaan barangan Adabi bagi Anugerah Bintang Paling Power Meow buat penyandang juara GV7. Dalam pada itu, terdapat beberapa fakta menarik dan insiden telah berlaku disebalik kemeriahan pentas akhir GV7 berlangsung.

IKLAN

1Daripada Markah Terendah Ke Juara

Siapa sangka pada minggu lalu Cliff sebenarnya hampir tersingkir daripada pusingan separuh akhir GV. Namun semangatnya yang kental dan ‘all out’ pada peringkat akhir ternyata berbaloi apabila muncul sebagai juara. Malah markah yang diperolehi oleh Cliff juga lebih tinggi berbanding dengan tempat kedua yang disandang oleh Muss.

2Nabil Ketuai Bacaan Doa

Sebelum siaran langsung GV7, pengacara Nabil Ahmad mengetuai bacaan doa yang memohon dipermudahkan segala kelancaran peringkat akhir program ini.

3200 Orang Meriahkan PICC

Setelah sekian lama tanpa kehadiran penonton,akhirnya Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) kembali meriah. Biarpun hanya dalam skala kecil yang dihadiri oleh 200 orang terdiri daripada krew, peminat dan media, namun kehangatannya begitu dirasai.

4Hady Mirza Hampir Terjatuh

Ketika usai persembahan duet bersama Linda Nanuwil menerusi lagu Terlanjur Cinta, Hady Mirza hampir terjatuh apabila tersadung ketika ingin ke belakang pentas. Namun, Hady sempat mengimbangi badannya sebelum Linda meneruskan persembannya yang cukup memukau

5Busana Terakhir Finalis Mempunyai Warna Sama

Mungkin ada yang tidak perasan bahawa hampir kesemua finalis mempunyai ‘duet’ baju tona warna yang sama.

Noraniza Idris dan Oja mengenakan tona warna biru, Ashira dan Linda kelihatan anggun dalam busana berwarna perak serta Ayu Damit yang memakai busana merah turut berpadanan dengan Muss yang memakai baju kemeja bercorak kotak simetri berwarna merah dan hitam. Sebelum itu juga, Muss turut memakai sut berwarna merah!

6Cermin Tidak Jatuh

Persembahan Ashira yang berduet bersama Liza Hanim menerusi lagu Beribu Sesalan sedikit terganggu apabila cermin yang ditolaknya sebagai gimik persembahan secara tiba-tiba tidak terjatuh. Bagaimanapun,rata-rata memuji vokal Ashira yang cukup lunak.

7Kelibat Yantzen & Nizam Indigo Tidak Kelihatan

Ketika segmen persembahan alumni GV7, kelibat Yantzen dan salah seorang anggota kumpulan Indigo, Nizam tidak kelihatan. Difahamkan, kedua-dua penyanyi ini tidak dapat hadir di saat-saat akhir disebabkan masalah yang tidak dapat dielakkan.

8Penampilan Khas Rohana Jalil & Amy Mastura

Siapa sangka persembahan yang dibawa oleh Noraniza Idris menerusi lagu Empat Dara yang berduet bersama Aishah ternyata cukup memukau! Bukan sahaja menggabungkan Empat Dara versi original dan versi 2020, malah persembahan itu turut memperlihatkan kemunculan Rohana Jalil dan Amy Mastura sebagai penampilan khas.

IKLAN