Malam kelmarin telah berlangsungnya konsert separuh akhir Vokal Mania yang membariskan lapan Rookie yang mendapat undian tertinggi daripada penonton. Lapan Rookie yang diumumkan sebagai Rookie separuh akhir adalah Afieq Syazwan, Daus Husny, Eranzz Lambert, Yuveena, Danial Chuer, Fatin Afeefa, Alif Kadim, dan Aisha Retno.

Alami Masalah Kesihatan

Walau bagaimanapun, Fatin terpaksa mengundurkan diri dan tempatnya telah digantikan oleh Aedy Kama. Difahamkan, Fatin membuat keputusan tersebut kerana mengalami masalah kesihatan. Menerusi hantaran di laman Instagram miliknya juga kelihatan Fatin berada di dalam wad di sebuah pusat perubatan.

IKLAN

Tampil Kelainan 

Dalam perkembangan lain, konsert separuh akhir Vokal Mania itu juga merupakan sebuah konsert Rookie kerana para Idol yang terdiri daripada Aina Abdul, Indah Ruhaila, Tomok dan Lan Solo tidak perlu membuat persembahan.

Skema penjurian dan pemarkahan pada malam itu juga berbeza kerana persembahan kelapan-lapan rookie dinilai oleh juri tetap Misha Omar dan Yusry Abdul Halim sebanyak 70% dan penonton dirumah menyumbangkan baki 30% daripada markah keseluruhan para rookie. Pengumuman empat orang rookie finalis akan diumumkan di episod ‘Road To Finale’ pada 19 Disember 2020 kelak.