Di media sosial rata-rata netizen tidak berpuas hati dengan keputusan juri bagi finalis Anugerah Juara Lagu yang ke-35. Rata-rata mereka tertanya-tanya mengapa lagu Sakit nyanyian Yonnyboii dan Zynakal tidak terpilih sedangkan ia adalah karya yang unik.

Namun dalam sebuah kenyataan di Xtra, ketua juri Azmeer berkata, lagu tersebut tidak memenuhi kriteria untuk layak ke AJL.

IKLAN

“Saya suka lagu itu, tetapi karya itu lebih kepada lagu popular dan bukan lagu pertandingan,” katanya .

“Masih Ada Juri Berfikiran Cara Lama”- Datuk Hattan Bidas Azmeer

Bukan dikalangan netizen sahaja, nama-nama besar dalam industri muzik turut merasa kecewa dengan keputusan ini. Penyanyi Datuk Hattan mengakui kecewa dan membidas alasan yang dinyatakan oleh Azmeer. Menurut Hattan, lagu Sakit lebih layak dipilih dan dia percaya ini kerana masih ada juri berfikiran cara lama.

“Macam lagu Yonnyboii, penjiwaan yang hebat menerusi lagu Sakit wajar dihormati. Sekarang bukan lagi zaman menyanyi lagu nada tinggi atau rendah. Saya amat terkejut apabila Sakit gagal ke AJL35 kerana masih ada juri berfikiran cara lama. Kenalah bagi ruang untuk bakat baharu berkarya,” katanya kepada Harian Metro.

Menurut Hattan, zaman sekarang industri sudah berubah tidak sama seperti dulu. Lagu yang berkualiti tidak semestinya mempunyai nada yang tinggi.

“Saya lihat juri nak pilih lagu yang menjerit-jerit sedangkan zaman itu sudah berlalu. Industri muzik kita sepatutnya perlu bergerak ke hadapan dan bukan mundur ke belakang atau berada di takuk lama,” katanya lagi.

Ada relevannya apa yang dikatakan oleh Hattan. Seharusnya para juri perlu mengetahui berkenaan revolusi muzik yang berlaku di seluruh dunia dan  berfikir di luar kotak dalam penjurian mereka.